Assita Kanko wil duidelijkheid over mogelijke Chinese inmenging in EU-coronaverslag

27 april 2020, over deze onderwerpen: Europees beleid, Coronacrisis

Was er Chinese druk bij het opstellen van het Europese speciale verslag over de coronapandemie? Afgelopen week circuleerden er persberichten over Chinese inmenging in Europa. De Chinese regering trachtte druk uit te oefenen op de inhoud van een rapport van de Europese dienst voor extern optreden (EEAS) omtrent desinformatie rond het coronavirus, aldus de berichten. EEAS zou onder druk van China wijzigingen in het rapport hebben aangebracht. N-VA-Europarlementslid Assita Kanko wil hierover duidelijkheid van de Europese Commissie.

De EDEO (Europese Dienst voor Extern Onderhoud) stelde een ontwerpverslag op rond de Covid-19/coronapandemie. Een EU-ambtenaar wiens identiteit niet werd bekendgemaakt, beweert nu dat onder druk van de Chinese regering de inhoud en formulering van dit rapport werd afgezwakt en herzien. Assita Kanko stelde de Commissie hierover enkele pertinente vragen: “Ik wil dat er duidelijk wordt gemaakt of daadwerkelijk zaken zijn aangepast en zo ja, waarom dit is gebeurd. Daarnaast wil ik weten of vertegenwoordigers van derde landen invloed hebben op dit proces.”

Legitieme zorgen
Assita Kanko: “Er zijn legitieme zorgen over de grote druk die China uitoefent op de Europese instellingen en hoeveel invloed deze druk heeft op de inhoud van publicaties.” 

Desinformatie was een bekommernis vanaf de start van de pandemie. Het tast het vertrouwen van het publiek in onze instellingen aan. Om dit vertrouwen te behouden, moet de Europese Unie direct optreden tegen een eventuele inmenging.

“Net daarom is het betreurenswaardig dat de neutraliteit en onpartijdigheid van het EU-departement belast met het tegengaan van desinformatie in twijfel wordt getrokken. Ik hoop dat de Europese Commissie het publiek snel en daadkrachtig kan verzekeren dat er geen sprake is van inmenging in dit rapport.”

Antwoorden verschuldigd
“De Europese Commissie en de Europese dienst voor extern optreden (EEAS) zijn de Europese burgers duidelijke antwoorden verschuldigd. In mijn ogen is het simpel; als je een rapport over desinformatie opstelt, noteer je feiten. Als de Europese Unie morele of academische autoriteit wil behouden, is er hier geen ruimte voor politiek of manipulatie.”

Opmerkelijke uitspraak
Het Europarlementslid wijst ook op de opmerkelijke uitspraak van Europees Commissaris Vestager, die onder meer in een interview in Knack stelt dat er ‘geen schuldige partijen zijn in deze crisis, en zeker niet de Chinezen.’ “Ik vraag me af of dit wel een passende verklaring is van een lid van de Commissie, terwijl er alsmaar meer bewijs opduikt van hoe de Chinese regering deze crisis zeer bedenkelijk heeft aangepakt”, besluit Assita Kanko.