Assita Kanko pleit voor ‘zakelijk nabuurschap’ met Turkije. ‘Een EU-lidmaatschap is compleet onrealistisch’

9 juli 2020, over deze onderwerpen: Europees beleid, Turkije

In de plenaire vergadering van het Europees Parlement riep N-VA-Europarlementslid Assita Kanko de EU op om de relatie met Turkije grondig te herbekijken. “Het Turkije van Erdogan kan geen hechte en trouwe bondgenoot van Europa zijn. Onze waarden en belangen lopen te veel uiteen”. Assita Kanko pleit voor een ‘zakelijk nabuurschap’. “We hoeven geen vrienden te zijn, want met een ‘vriend’ als Turkije heb je zelfs geen vijanden meer nodig.”

In haar tussenkomst verwees Assita Kanko naar de vele incidenten en gebeurtenissen van de voorbije maanden en jaren: “Gasboringen in Cypriotische waters, wapengekletter in het oostelijke Middellandse Zeegebied, vernietiging van christelijke gemeenschappen, de aankoop van Russische  S400-raketsystemen, Franse marineschepen bedreigen, Jihadistische strijders overbrengen van Syrië naar Libië, Europa chanteren door te dreigen honderdduizende migranten door te sturen, … de lijst is ellenlang. Mijn vraag: met zulke vrienden, wie heeft er dan nog vijanden nodig?”

“De afgelopen maanden hebben aangetoond dat Turkije onder Erdogan geen hechte en vertrouwde bondgenoot van Europa kan zijn. Dit is het gedrag van een autocraat. En we kunnen autocraten de ene dag niet blijven entertainen en de volgende dag beweren dat we een continent zijn dat gebaseerd is op democratische waarden”, stelt Assita Kanko.

Het N-VA-Europarlementslid stelt dat het tijd is om toe te geven dat het huidige kader voor onze gesprekken met Turkije - het lidmaatschap van onze unie - volledig buiten de realiteit staat. “Het is tijd voor een fundamentele strategische heroverweging van de betrekkingen tussen de EU en Turkije. We kunnen een relatie hebben die is gebaseerd op handel, maar we mogen niet naïef zijn: zowel onze waarden als onze belangen zijn niet compatibel. Ze lopen uiteen.”

Vrienden gedragen zich niet zoals dit Turkije zich heeft gedragen. Dus als we geen vrienden kunnen zijn, laten we dan de Turkse aanpak volgen en onze relatie baseren op een zakelijke verstandhouding.  Misschien kunnen we geen vrienden zijn, maar Turkije zal een betere buur moeten zijn”, besluit Assita Kanko.