Assita Kanko kiest voor N-VA

14 december 2018, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel, N-VA, Verandering

Assita Kanko keert terug naar de actieve politiek: “In de huidige omstandigheden wil ik de politiek niet passief volgen, maar zelf weer een rol spelen en het woord nemen. De vrijheid van denken moet terug meer ruimte krijgen in de politiek, de N-VA brengt een duidelijk en eerlijk verhaal, zeker over migratie en integratie. De N-VA is niet flou, daarom kies ik ervoor.”

Als studente journalistiek kwam Kanko in 2001 naar Nederland, nadat haar mentor, de onderzoeksjournalist Norbert Zongo, in Burkina Faso vermoord werd. Ze leerde Nederlands met Jip en Janneke, maar de liefde bracht haar naar Brussel. In haar column in De Standaard ontpopte ze zich tot één van de scherpste verdedigers van de Verlichtingswaarden en van de economische hervormingen die Brussel en België nodig hebben. Ze was gemeenteraadslid voor de MR in Elsene, maar legde zich de laatste maanden meer toe op het schrijven van haar derde boek ‘Leading Ladies’ en het oprichten van Polin, een forum waar vrouwen over de partijgrenzen heen elkaar kunnen ontmoeten. In 2017 kreeg ze van de N-VA nog de Ebbenhouten Spoor, een onderscheiding voor verdienstelijke nieuwe Vlamingen.

Kanko: “Toen ik naar Brussel kwam, werd ik automatisch behandeld als Franstalige, en werd ik bijna bang gemaakt voor Vlaanderen. Maar met de jaren heb ik Vlaanderen zelf leren kennen; ik voelde mij absoluut welkom en kwam alleen maar lieve mensen tegen die mij wilden helpen. Ik voel me ontembaar, vrij en een trotse nieuwe Vlaming”, zegt Kanko.

Kanko maakte de klik toen ze in het Europees Parlement het boek van Theo Francken inleidde: “Theo is een fijne gast en een sterke politicus. Hij durft met ideeën komen en ze verdedigen. Wat we nodig hebben is eerlijke, beheerste en haalbare migratie. Maar ook een duidelijk signaal: stap niet in een bootje: dat is gevaarlijk, het zal niet lukken en je maakt alleen maar de mensensmokkelaars rijk. Ik heb toen veel negatieve reacties gehad van mensen uit andere partijen, maar geen enkele inhoudelijke. Dat heeft een omgekeerd effect gehad op mij.”

Ondervoorzitter Cieltje Van Achter is bijzonder blij dat Kanko in mei op een N-VA-lijst zal staan: “Assita is een enorme versterking. Zij vertelt al jaren het verhaal van hoe belangrijk de Verlichtingswaarden zijn en hoe ze ons helpen naar echte emancipatie. We krijgen er ook iemand bij die Brussel door en door kent, en die een duidelijke visie heeft over waar onze hoofdstad naartoe moet. Ik ben vereerd dat ze dat verhaal samen met ons wil vertellen en zich bij ons aansluit.”