Assita Kanko: “EU dreigt geopolitiek irrelevant te worden als het China niet aanpakt over Hongkong”

19 juni 2020, over deze onderwerpen: Democratie, Europees beleid

“Als de Europese Commissie blijft buigen voor Peking, dan wordt het nooit de geopolitieke commissie die het beloofde te zijn. China mag van Europa een gratis PR-show opvoeren, terwijl het in haar achtertuin de democratie beknot. De EU moet handelen.” Dat zei N-VA-Europarlementslid Assita Kanko gisteren in het Europees Parlement. Ze verwijst naar de komende EU-Chinatop, waar de EU volgens Kanko de kans zou moeten grijpen om China aan te pakken over haar omstreden veiligheidswet.

Het zijn cruciale tijden voor de relaties tussen Peking en Brussel. Er staat een investeringsverdrag in de steigers, maar die wordt deels overschaduwd door mensenrechtenkwesties, in het bijzonder de situatie in Hongkong. De EU steunt de roep om democratisch bestuur van Hongkong met woorden, maar voor N-VA-Europarlementslid Assita Kanko volstaan die steunbetuigingen niet. “Als de EU de democratie in binnen- en buitenland echt wil verdedigen, moeten we onze woorden ook ondersteunen met acties in plaats van China te blijven sussen”, zei Assita Kanko tijdens de zitting van het Europees Parlement. “Anders dreigt de Europese Unie geopolitiek steeds minder relevant te worden.”

Het is nu uitkijken naar het komende Duitse voorzitterschap van de EU-raad. Bondskanselier Merkel heeft de EU-China-betrekkingen alvast hoog op de agenda gezet. “De EU probeert haar eigen China-strategie in kaart te brengen. Ik onderschrijf de Koude Oorlog-retoriek niet die we vanuit Washington horen. Maar de EU zal een duidelijk standpunt moeten innemen. Want zoals Margaret Thatcher ooit zei: 'Het probleem met in het midden op de weg te lopen, is dat je geraakt wordt door het verkeer in beide richtingen’”, waarschuwt Kanko.