Andries Gryffroy en Annabel Tavernier ondervoorzitter N-VA-fractie Vlaams Parlement

19 juni 2019, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2019, N-VA

Met 35 parlementsleden is de N-VA-fractie opnieuw de grootste fractie in het Vlaams Parlement. Dat gebeurt – sinds 2013 – onder de deskundige leiding van fractievoorzitter Matthias Diependaele. De fractie besliste met Andries Gryffroy en nieuwkomer Annabel Tavernier twee nieuwe ondervoorzitters aan te duiden.

Met 35 parlementsleden en meer dan 50 politieke medewerkers is de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement ook een kmo. Om die in goede banen te leiden zal fractievoorzitter Matthias Diependaele worden bijgestaan door Andries Gryffroy en Annabel Tavernier in het ‘fractiebureau’ van de N-VA-fractie. Diependaele: “Ik wil Andries en Annabel feliciteren nu de fractie hen aanduidde als mijn linker- en rechterhand. Met deze mix van ervaring en verjonging kunnen we er weer tegenaan om met onze fractie de komende vijf jaar het verschil te maken. Ik wil tevens Lies Jans en Piet De Bruyn bedanken, die vijf jaar ondervoorzitter waren van onze fractie.”

Andries Gryffroy werd in 1963 geboren in Roeselare, maar woont ondertussen al meer dan 25 jaar in het Oost-Vlaamse Melle. Andries’ verhaal begon als lid van de VUJO (Volksuniejongeren). Daarna ging het via de partijraad van de N-VA (2006) over algemeen penningmeester (2007), algemeen secretaris (2011) en fractievoorzitter in de Oost-Vlaamse provincieraad (2012) tot parlementslid in 2014.

Ook inhoudelijk was de rode draad duidelijk. Gryffroy studeerde af als industrieel ingenieur en in 1994 begon Andries een eigen bedrijf in energie-consultancy, dat hij eind 2014 verkocht om zich voltijds op politiek toe te leggen. Die passie en kennis trok hij door naar het Vlaams Parlement, waar hij al snel werd erkend als energiespecialist door vriend en vijand. Een ondernemer in het parlement dus. En dat ondernemerschap wil hij meenemen naar het fractiebureau van de N-VA.

Annabel Tavernier is met haar 30 lentes de jongste N-VA’er en nieuw in het Vlaams Parlement. Tavernier is een geboren en getogen Oostendse die nu, wonend in Schaarbeek, ook al enige tijd ook een trotse Brusselse is. De jonge politica studeerde en deed stage in Gent, Brussel, Zweden, Zuid-Afrika, Namibië, Wenen en Californië. Na haar studies ging ze aan de slag ging als adviseur Buitenlandse Zaken in het Europees Parlement ( ECR De N-VA is lid van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR, European Conservatives and Reformists), een conservatieve, eurorealistische fractie in het Europees Parlement. De N-VA deelt hun realistische kijk op het Europese project en pleit eveneens voor een correcte en doorgedreven toepassing van het subsidiariteitsbeginsel. Zo moeten we ons durven afvragen of we bepaalde Europese initiatieven niet beter overlaten aan de lidstaten. De N-VA herkent zich ook in de klemtonen die de ECR legt op sociaal-economisch vlak. Sinds de verkiezingen van 2014 is de ECR de derde grootste fractie in het Europees Parlement. ECR -fractie). Die internationale ervaring wil zij graag binnen brengen in het Vlaams Parlement. Ze is ondervoorzitter van N-VA Brussels Hoofdstedelijk Gewest en voorzitter van de lokale N-VA-afdeling (Schaarbeek - Evere - Sint-Joost-ten-Node).