Alweer geval van geradicaliseerde gevangene waarbij strafuitvoering ernstig misloopt

14 juni 2018, over deze onderwerpen: Veiligheid, Justitie, Gevangenissen

Na een klopjacht van 30 uur kon de geradicaliseerde gevangene Abdelouafi T. dinsdagavond weer worden ingerekend. Hij genoot van ‘beperkte detentie’, maar keerde niet tijdig terug naar de gevangenis. Gezien zijn verleden en achtergrond werd er onmiddellijk alarm geslaan. “Opnieuw worden we geconfronteerd met een gedetineerde die geregistreerd staat als geradicaliseerd én in het verleden al meermaals zijn voorwaarden voor gunstmaatregelen schond. Wanneer zal justitie nu eindelijk stoppen met dergelijke gevaarlijke personen tijdelijk in vrijheid te stellen?” vraagt Kamerlid Sophie De Wit zich af.

Abdelouafi T. is niet zomaar iemand. Hij is een zware crimineel, wiens gevangenisstraf nog tot 2024 loopt. In de verschillende gevangenissen waar hij al verbleef, staat hij bekend als een gewelddadige probleemmaker. Daarenboven staat hij op de lijst van geradicaliseerde gevangenen. Hij was bevriend met bekende terroristen als Nizar Trabelsi en Mehdi Nemmouche en probeerde ook andere gedetineerden van zijn extremistisch gedachtegoed te overtuigen.

Desondanks kreeg T. toch meerdere kansen om zijn reclassering voor te bereiden, maar die verknoeide hij meermaals. Toen hij vorig jaar niet tijdig terugkeerde naar de gevangenis dreigde hij ermee om de politieagenten die hem moesten arresteren, af te knallen. Nadien kreeg hij een enkelband om, maar die knipte hij door en nadien bleef hij vier dagen spoorloos. Recent kreeg hij dus beperkte detentie toegekend en alweer verdween hij.

“Als je deze feiten bekijkt, begrijp ik niet dat je zo’n persoon de toelating verleent om de gevangenis te verlaten. Hij leefde in het verleden zijn voorwaarden meermaals niet na, staat gekend als gewelddadig en als toppunt is hij ook nog eens geradicaliseerd. Dat zijn toch voldoede aanwijzingen om iemand niet vrij te laten. We moeten te allen tijde scenario’s zoals in Luik vermijden. Het voorbereiden van gedetineerden op hun vrijlating is zeer belangrijk en is een noodzakelijke stap voor hun re-integratie in de samenleving, maar dat mag uiteraard nooit ten koste gaan van de veiligheid. Dat moet toch altijd de eerste bekommernis zijn”, vindt Sophie De Wit.