Afbouw geestelijke gezondheidszorg onaanvaardbaar

7 juli 2017, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Welzijn

Vorige vrijdag werd de kinderpsychiatrie opgeschrikt door een KB van minister van Volksgezondheid Maggie De Block waarin het personeelsbudget in de dagpsychiatrie voor jongeren geleidelijk wordt gehalveerd via aangepaste personeelsnormen. Op die manier zullen heel wat therapieën, zoals gespreks- en muziektherapie niet meer kunnen aangeboden worden. Op die manier kunnen maar liefst 141 dagplaatsen niet meer gefinancierd worden.

“Onaanvaardbaar”, klinkt het bij N-VA-Parlementsleden Björn Anseeuw en Renate Hufkens. Zij willen dat de minister haar berekeningen herziet en in overleg treedt met de sector en de deelstaten. “Van het totale gezondheidsbudget gaat er nu slechts 6% naar geestelijke gezondheidszorg, elke verdere afbouw is onaanvaardbaar in een sector waar de nood nooit zo hoog was getuige het stijgend de ellenlange wachtlijsten. Door nu te gaan besparen in die daghospitalisatie komen heel wat jongeren en zorgverleners in de kou staan.”

Volgens Hufkens en Anseeuw ondergraaft De Block met haar beleid bovendien de eerder geleverde Vlaamse inspanningen waarbij het aantal residentiële bedden stilaan werden omgevormd ten voordele van de daghospitalisatie: Het systeem van dagbehandeling speelt beter in op de psychische noden van kinderen vandaag de dag: Jongeren krijgen overdag therapeutische ondersteuning en behandeling. ‘s Avonds keren ze terug naar huis. Op die manier is daghospitalisatie ook toegankelijker dan residentiële zorg.

“De bevoegdheidsverdeling inzake geestelijke gezondheidszorg is een ingewikkeld kluwen en zorgt voor kafkaiaanse toestanden als deze. Vlaanderen moet het beleid concretiseren, maar de federale regering kan dit zomaar ondermijnen door haar financieringsmodellen. Beter zou zijn dat ook Vlaanderen hier haar verantwoordelijkheid volledig autonoom kan nemen”, aldus Hufkens en Anseeuw.