Aantal imkers in stijgende lijn

1 september 2016, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Bijen

Het is genoegzaam geweten dat de bijenpopulatie het niet onder de markt heeft, maar dat zal alvast niet aan het aantal imkers in dit land liggen. Tussen 2011 en 2016 is hun aantal met bijna 80 procent gestegen, van 2.837 in 2011 tot 5.148 in 2016. Er valt zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië een stijging te noteren.

Hieruit concluderen dat het bestaan van imker een lucratieve business is, is niet correct, aangezien 99 procent van de imkers hobbyisten zijn. Kamerlid Yoleen Van Camp juicht deze stijging alvast toe: “De N-VA zet al jaren in op bijen, aangezien zij de belangrijkste bestuivers zijn van allerhande gewassen. Mensen staan er niet altijd bij stil maar zonder bijen zouden we een lege winkelkar hebben. Bestuiving door insecten is immers noodzakelijk voor meer dan 75 procent van de voedingsgewassen, zoals appels, courgettes, maar ook koffie of zonnebloemolie.”

De populatie bijen dreigt echter uit te sterven door pesticiden, mijten en de afname van de biodiversiteit, en dus een geschikt leefmilieu. Nochtans zijn bijen erg belangrijk, zowel op ecologisch als op economisch vlak. Als voornaamste gewasbestuivers wordt de waarde van honingbijen wereldwijd op 153 miljard euro geschat. Voor de Benelux is er 500 miljoen euro mee gemoeid. Eenvoudige lokale acties, zoals het plaatsen van nestkasten of het planten van bloembollen, kunnen de bijenpopulatie redden én tegelijk de gemeente opfleuren. “Imkers weten het beste welke lokale aandachtspunten de bijenpopulatie kunnen redden. Met een stijgend aantal imkers, wordt het des te belangrijker dat ze een zitje zouden krijgen in de gemeentelijke adviesraden”, meent Van Camp.

Met de stijging van het aantal imkers in dit land werden de voorbije jaren ook meer nesten en koninginnen geïmporteerd uit EU-landen en daarbuiten. Van 569 dieren in 2011 tot 1.029 in 2014. In 2015 kende de import wel een terugval. De bijen die dit land binnenkomen zijn voornamelijk afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk en Slovenië.

Dat de bijenpopulatie het de voorbije jaren hard te verduren heeft gekregen, blijkt ook uit cijfers van het aantal haarden van bijenziektes in dit land. Het gaat dan voornamelijk over Amerikaanse of Europese vuilbroed. In 2013 werden er nog maar twee haarden vastgesteld, maar in 2014 was dit al gestegen naar 36. In 2015 ging het over 16 haarden.