80% van de geregistreerde katten gesteriliseerd

23 augustus 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

In de eerste helft van dit jaar zijn er ongeveer 30.000 katten geregistreerd in de kattendatabank. Ruim 80 procent van die katten is ook al gesteriliseerd. “Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Dat is niet alleen goed voor het diertje zelf: het voorkomt ook overlast en dierenleed. Nu worden er elk jaar duizenden katten geëuthanaseerd omdat er gewoon te veel zijn. Daar wil ik een einde aan maken.”

Sinds 1 november 2017 moeten katten geregistreerd worden in een centrale kattendatabank voor ze 3 maand oud zijn. Sinds 1 april 2018 moeten katten bovendien verplicht gesteriliseerd worden voor ze 5 maand oud zijn. Die maatregelen passen in een kattenplan dat vat wil krijgen op de kattenpopulatie. “Als er te veel katten geboren worden, dan belanden veel van die diertjes vroeg of laat op straat of in het asiel”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Elk jaar worden er zo ook duizenden katten geëuthanaseerd, jammer genoeg. Maar met sterilisatie krijgen we weer vat op de populatie. En dankzij een goeie registratie kunnen we verdwaalde dieren bovendien veel makkelijker terug thuis brengen.”

In de eerste helft van dit jaar zijn er 29.583 katten geregistreerd in de kattendatabank. Gemiddeld werden de katten geregistreerd toen ze 83 dagen (12 weken) jong waren. Dat is de wettelijke leeftijd. Opvallend is wel dat 20 procent van de in 2019 reeds geregistreerde katten ouder is dan 3 jaar. Katten moeten immers ook geregistreerd worden vooraleer ze weggegeven of verkocht worden. Katteneigenaars volgen bovendien de sterilisatieverplichting goed op. Ruim 80 procent van de geregistreerd katten in de eerste 6 maanden van dit jaar waren al gesteriliseerd.

“Deze cijfers tonen dat de meeste katteneigenaars begaan zijn met het welzijn van hun dier”, zegt Weyts. “Sterilisatie is goed voor de gezondheid van de kat. Registratie vergroot de kans op een hereniging als het diertje eens verloren loopt. Maar toch weten we dat nog niet alle eigenaars de regels opvolgen, want na elk kattenseizoen belanden er nog altijd zeer veel dieren in een asiel. Dat zal enkel stoppen als eindelijk alle eigenaars doen wat goed is voor hun dier en steriliseren.”