5G: een voorbeeld van Brussels immobilisme

19 februari 2020, over deze onderwerpen: Innovatie, Technologie

Terwijl andere grootsteden al volop inzetten op dataverkeer door middel van het 5G-netwerk, blijft de Brusselse regering wachten op Godot. “Dat is niet alleen spijtig maar ook nefast voor onze economie, de Brusselaar en iedereen die van Brussel een moderne stad wil maken. Brussel dreigt op die manier immers ingehaald te worden door de realiteit”, merkt Cieltje Van Achter op na het debat over 5G vandaag in het Brussels Parlement.

Minister Clerfayt bevestigt dat de Brusselse regering nog geen enkele beslissing heeft genomen op vlak van de uitrol van 5G in Brussel en dat we in de fase van de ‘voorbereiding’ zitten. Zo zijn verscheidene administraties nog steeds bezig met studiewerk. Minister van Leefmilieu Maron kondigde reeds in oktober een impactstudie met betrekking tot de radiofrequentie aan, maar tot op heden heeft het parlement nog steeds geen enkele studie gezien.  

“Binnen de Brusselse regering wordt er koud en warm geblazen: zo wil minister Clerfayt Brussel promoten als pilootstad voor 5G en de technologie al in een beperkte zone uittesten, maar anderzijds schuilt ook hij zich achter het regeerakkoord dat onmogelijke voorwaarden oplegt. Niets wijst er op dat de Brusselse regering op korte termijn daadwerkelijk vooruitgang wil boeken”, besluit Van Achter.