500 laptops voor de kwetsbare leerlingen

8 april 2020, over deze onderwerpen: Gelijke kansen, Coronacrisis

Vlaanderen is op zoek naar laptops om kwetsbare leerlingen tijdens de coronapandemie digitaal te maken. Het is belangrijk dat de meest kwetsbare leerlingen geen leerachterstand oplopen omdat ze geen computer hebben om thuis voor school te werken. “Het departement Financiën en Begroting en de Vlaamse Belastingdienst kwamen zelf met het voorstel om laptops te doneren aan deze kwetsbare groep. De ministerkabinetten pikten aan bij dit initiatief zodat we in totaal 500 laptops kunnen bezorgen”, reageert Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, DigitalForYouth.be en de Koning Boudewijnstichting lanceerden een tijdje geleden een oproep om 10.000 laptops te verzamelen voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs die thuis geen computer hebben. De nood is hoog en deze oproep viel niet in dovenmansoren.

“Het departement Financiën en Begroting en de Vlaamse Belastingdienst hadden nog heel wat ‘oude’ laptops liggen. Deze laptops voldeden niet meer aan de hoge vereisten van een slanke en efficiënte overheid, maar kunnen wel nog ingezet worden voor ‘dagelijks gebruik’ en dus ook voor schoolwerk”, vertelt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele. “De laptops zijn volledig schoongemaakt en zijn dus meteen inzetbaar voor de meest kwetsbare leerlingen in Vlaanderen. Ik ben ook heel trots op het departement Financiën en Begroting en de Vlaamse Belastingdienst om met zo’n hartverwarmend initiatief voor de dag te komen. Alle beetjes helpen.”

De Vlaamse ministerskabinetten gaven een positief vervolg aan het initiatief van hun collega’s van de administratie en dragen hun steentje bij door ook een reeks laptops te voorzien voor de meest kwetsbare gezinnen. “Normaal hebben we tijd genoeg om die te resetten alvorens we de laptops een nieuwe bestemming geven, maar nu is het toch alle hens aan dek”, laat minister Diependaele weten. “De IT-dienst van de Vlaamse Regering is nu bezig met alle laptops schoon te maken. In totaal voorzien we een 500-tal laptops voor de kinderen, die we deze paasvakantie nog willen bezorgen.”

“Vlaanderen moet zich nu van zijn warmste kant laten zien”, besluit Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Ik ben blij dat ook de Vlaamse Overheid een steentje bijdraagt. Het is cruciaal dat we nu zeker ook leerlingen uit sociaal kwetsbare milieus aan boord houden. Een computer in huis is in deze moeilijke tijden een bijna onmisbaar leerinstrument. Wie thuis blijft om anderen te beschermen, mag niet helemaal afgesneden zijn van de rest van de klas en de rest van de wereld.”