360 miljoen euro aan hinderpremies voor de toeristische sector

8 juni 2020, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen, Toerisme, Coronacrisis

Vanaf vandaag zijn toeristische activiteiten terug mogelijk, uiteraard met volksgezondheid en veiligheid voorop en in lijn met de instructies van de Nationale Veiligheidsraad. “Dat is goed nieuws. Want de sector had het de vorige weken en maanden zeer hard te verduren”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser die navraag deed over het succes van de ondersteuningsmaatregelen. Tot op heden dienden ondernemers uit de toeristische sector 59.389 aanvragen in voor de forfaitaire hinderpremie van 4.000 euro. Daarvan werden er 53.531 uitbetaald voor een totaalbedrag van 220 miljoen euro. Daarbovenop kreeg de sector ook nog eens voor 140 miljoen euro aan premies per sluitingsdag toegekend. “Deze cijfers tonen aan dat de Vlaamse maatregelen broodnodig waren. Nu moeten we de solvabiliteit van de toeristische sector veilig stellen en de omslag naar duurzaam toerisme ondersteunen. Vlaanderen zal dan ook bijkomende specifieke maatregelen uitwerken voor deze zwaar getroffen sector”, aldus Cathy Coudyser.

Sinds midden maart was het van overheidswege verboden voor alle recreatieve en toeristische woningen (vakantiewoningen, gastverblijven, campings, B&B’s, vakantieparken, jeugdverblijven alsook toeristische logies aangeboden via deelplatformen zoals Airbnb) om gasten te ontvangen. Er werd wel een uitzondering voorzien voor de hotels in functie van overnachtingsmogelijkheden voor essentiële reizen. Ook tal van toeristische attracties zoals musea, culturele bezienswaardigheden, dieren- en pretparken dienden de deuren gesloten te houden. Tot slot werden ook alle niet-essentiële reizen zowel binnen België als vanuit het buitenland naar België (en omgekeerd) uitgesloten. “De sector, goed voor een bruto toegevoegde waarde van 5,4 miljard euro en 260.000 arbeidsplaatsen, waaronder veel laaggeschoolden, stevent af op een monsterverlies”, zegt Coudyser.

Om de Vlaamse ondernemingen, waaronder die in de toeristische sector, economisch te doen overleven voorzag de Vlaamse Regering een eenmalige forfaitaire ‘corona hinderpremie’ van 4000 euro, voor de periode van midden maart tot en met 5 april. Vanaf 6 april konden de ondernemingen per verplichte sluitingsdag ook nog aanspraak maken op een dagelijkse sluitingspremie van 160 euro, waarover recent werd beslist die te verlengen.

Ondernemers uit de toeristische sector hebben massaal aanvragen voor een hinderpremie ingediend, zo blijkt nu uit het antwoord van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser. Sinds de verplichte sluiting midden maart tot 25 mei staat de teller immers op 59.389 aanvragen voor een forfaitaire premie van 4000 euro. VLAIO VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen). Een agentschap van de Vlaamse Overheid dat innovatie en ondernemerschap ondersteunt. VLAIO keurde daarvan reeds 53.531 aanvragen goed. Op heden betaalde het agentschap 53.238 aanvragen uit voor een totaal bedrag van 220.728.000 euro. Daarnaast kende VLAIO ook nog eens voor 140.794.560 euro sluitingspremies toe. Daardoor bedraagt de totale steun aan de toeristische sector ondertussen meer dan 360 miljoen euro.

“VLAIO doet hier schitterend werk om op een snelle en efficiënte manier tegemoet te komen aan de dringende noden. We doen er vanuit Vlaanderen alles aan om de belangrijke toeristische sector door deze crisis te loodsen”, zegt Cathy Coudyser.