2018 op weg naar nieuw toeristisch record

28 oktober 2018, over deze onderwerpen: Toerisme, Cultuur

De toeristische sector is begonnen aan een drukke herfstvakantie, maar kan nu al zeer tevreden terugblikken op de eerste 6 maanden van dit jaar. In de eerste helft van 2018 werden er maar liefst 1 miljoen toeristische overnachtingen méér genoteerd dan in dezelfde periode van 2017. 2018 is zo goed op weg om de recordcijfers van 2017 te overtreffen. De mooie zomermaanden maken nog niet eens deel uit van deze voorlopige halfjaarcijfers. De toeristische aankomsten en overnachtingen klimmen over de hele lijn naar nieuwe hoogtes, maar het zijn vooral de buitenlandse bezoekers die de grootste groei realiseren.

“In de komende jaren moet het aantal overnachtingen op conto van culturele meerwaardezoekers uit het buitenland nog verder toenemen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “We investeren in unieke troeven zoals onze Vlaamse Meesters om dit interessante doelpubliek naar Vlaanderen te lokken.”

Het toerisme in Vlaanderen klimt naar nieuwe hoogtes. Het aantal toeristische aankomsten en het aantal overnachtingen stijgt globaal gezien met +8%. Van januari tot en met juni 2018 werden er al 14,2 miljoen overnachtingen genoteerd: 1 miljoen méér dan in dezelfde periode vorig jaar (+8%). De binnenlandse bezoekers schrijven 250.000 overnachtingen extra op hun conto (+4%) en de buitenlandse bezoekers zijn zelfs goed voor 750.000 overnachtingen extra (+11%). Het aantal aankomsten op naam van binnenlandse toeristen steeg fors (+8%) en de internationale aankomsten stegen zelfs nog wat meer (+9%). “We zijn geweldig op weg om het record van vorig jaar te overtreffen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Het is opvallend dat we onze groei vooral realiseren bij de buitenlandse bezoekers.”

De extra buitenlandse bezoekers kwamen in de eerste helft van dit jaar vooral uit onze buurlanden. Zo werden er meer toeristen ontvangen uit Duitsland (+10%), Frankrijk (+12%) en het Verenigd Koninkrijk (+12%). Maar ook de verre markten deden het goed: we ontvingen bijvoorbeeld meer Brazilianen (+20%), Amerikanen (+17%) en Chinezen (+24%). Een nieuwe trend is dat meer buitenlandse bezoekers naar Vlaanderen komen voor een korter verblijf, met een beperkter aantal overnachtingen. Vlaanderen verleidt een groeiende groep van culturele meerwaardezoekers die komen proeven van ons weergaloze erfgoed. “Het aantal overnachtingen op conto van culturele meerwaardezoekers uit het buitenland moet tot 2020 groeien met +4% per jaar ”, zegt Weyts. “We zetten sterk in op dit interessante doelpubliek. Met unieke troeven zoals de Vlaamse Meesters kunnen we hen lokken naar de bakermat van zoveel kunst en cultuur.”

Vlaanderen dankt het toeristisch succes onder meer aan een uitgekiende strategie die inzet op onze sterkste troeven: de Vlaamse Meesters, eten en drinken, de wielercultuur, … Zo weet Vlaanderen zich te onderscheiden van de concurrentie en worden steeds meer buitenlandse bezoekers verleid tot een bezoekje. “De aanhoudende groei is echter vooral de verdienste van de toeristische sector zelf”, zegt Weyts. “Het is een buitengewoon veerkrachtige sector, waar keihard wordt gewerkt. Amper 2 jaar geleden ging het toerisme nog door een dal, nu scheren we opnieuw hoge toppen.”

Alle voorlopige cijfers voor de eerste 6 maanden van 2018: www.toerismevlaanderen.be/cijfers.