2016 goed investeringsjaar ondanks moeilijkheden

19 januari 2017, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Ondernemen, Investeringen

In 2016 noteerden we 198 nieuwe investeringsprojecten in Vlaanderen voor een investeringsbedrag van 1,87 miljard euro en een tewerkstelling van 4.260 jobs.

2016 kende een daling van het aantal investeringsprojecten in vergelijking met het recordjaar 2015 (-12,8 procent), maar scoort daarmee nog beter dan 2013 en 2014, ook al goede investeringsjaren. Niettegenstaande deze daling, vooral te wijten aan de terugval van Amerikaanse investeringen, blijft het aantal gecreëerde jobs ongeveer gelijk. Het investeringsbedrag daalde met 834 miljoen euro (1,87 miljard euro in vergelijking met 2,7 miljard euro in 2015). Die daling zien we vooral in de eerste jaarhelft, waardoor we kunnen stellen dat de terroristische aanslagen in België en Frankrijk en het socio-economisch onrustig voorjaar hebben meegespeeld in deze trend.

Het aantal investeringsprojecten kende opnieuw een versnelling in de tweede jaarhelft, waardoor we, ondanks de geopolitiek ongunstige ontwikkelingen, kunnen terugblikken op een zeer behoorlijk investeringsjaar. In de laatste 10 jaar heeft Vlaanderen 1.867 projecten binnengehaald, goed voor een investeringsbedrag van zo’n 22,07 miljard euro en 40.787 jobs.

Minister-president Geert Bourgeois: “Met 198 nieuwe investeringsprojecten voor een investeringsbedrag van 1,87 miljard euro en een tewerkstelling van 4.260 jobs mogen we zeker tevreden zijn. Het aantal nieuwe jobs blijft op dezelfde hoogte als de jaren 2013, 2014 en 2015.

Ondanks een moeilijk jaar door geopolitieke en socio-economische ongunstige ontwikkelingen op internationaal vlak heeft Vlaanderen zich sterk weten te houden. 2015 was een uitzonderlijk goed jaar, maar 2016 doet het nog steeds beter dan 2013 en 2014, ook al sterke jaren. De aanslagen van 22 maart hebben in de eerste helft van vorig jaar onmiskenbaar een impact gehad op het aantal investeringen, maar we zien ook dat in de tweede jaarhelft er een versnelling is in de investeringsprojecten ten opzichte van de eerste jaarhelft.

Hier in Davos tijdens het World Economic Forum blijf ik onze open economie verdedigen. De internationalisering van de Vlaamse economie is voor deze regering een topprioriteit. Wij leven van de internationale handel en investeringen: een op zes jobs in Vlaanderen hangt af van de export. Ik merk ook tijdens de internationale contacten hier in Davos dat potentiële investeerders oog hebben voor de ondernemingsvriendelijke maatregelen van zowel de Vlaamse als de federale regering, zoals de verlaging van de lasten op arbeid. Maar men is ook goed op de hoogte van de troeven die Vlaanderen heeft: niet alleen onze centrale ligging, maar ook onze goed opgeleide en gemotiveerde arbeidskrachten, onze schitterende onderzoeksinstellingen en het topniveau van ons onderwijs.”