11 juli in Brussel in coronakleedje

3 juni 2020, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel, Coronacrisis

Wat zullen we deze zomer mogen en niet mogen doen, vragen velen zich af. De Vlaamse feestdag zal er alleszins één zijn zoals nooit tevoren. Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe bevroeg minister voor Brussel Dalle over de plannen in Brussel. Daaruit blijkt dat er een alternatief voor de klassieke 11 juliviering in Brussel wordt voorbereid, die meer een soort "startmoment" zal zijn met een beperkt aantal activiteiten en een vervolg gedurende de hele zomer. Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe steunt die piste en wil vooral dat de focus op 11 juli blijft liggen en dat de activiteiten die gespreid zullen worden over de zomer gekoppeld blijven aan die Vlaamse feestdag.

De coronacrisis heeft ook een impact op de viering van de Vlaamse feestdag op 11 juli in Brussel. Een volksfeest met duizenden bezoekers is immers niet mogelijk. Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe uit Brussel drong aan om 11 juli desalniettemin niet links te laten liggen. Minister bevoegd voor Brussel Benjamin Dalle gaf aan dat er in samenwerking met Muntpunt volop wordt gewerkt aan een alternatieve 11 juliviering.

“Er zijn gelukkig ook enkele activiteiten en vieringen op de dag zelf, maar er is ook een traject nadien om Vlaanderen in de hoofdstad niet alleen op die ene dag te vieren maar de hele zomer door.  Ook wordt gewerkt aan een creatieve online-beleving met de media-partners”, aldus Vanlouwe. Zodra het voorziene aantal aangeboden wandelingen en activiteiten volzet zijn, krijgen de bezoekers alternatieven aangeboden om op een andere dag naar de hoofdstad te komen. 11 juli zal dit jaar dus een soort ‘startmoment’ zijn met een beperkt aantal activiteiten, maar met de bedoeling om aan de Vlaming duidelijk te maken dat Brussel alle andere dagen van de zomer de ideale bestemming is voor een wandeling, een bezoek of een activiteit.

“Dat zal geïntegreerd worden in het concept van 11 juli", aldus Vanlouwe. Hij wil vooral dat de focus op 11 juli blijft liggen en dat de activiteiten gekoppeld blijven aan die Vlaamse feestdag. Verder pleit hij voor de organisatie van een grote volksreceptie in de toekomst, naar het voorbeeld van nieuwjaarsrecepties in steden als Antwerpen en Gent.