Zuhal Demir vereenvoudigt regelgeving kleinschalig zorgwonen

Door Zuhal Demir op 14 september 2020, over deze onderwerpen: Ziekte, Omgevingsvergunning, Personen met een beperking, Ouderenzorg
werkbezoek aan STiDO in Asse, een fabrikant van modulaire kangoeroewoningen in houtskeletbouw

Steeds meer Vlamingen met zorgbehoeften willen zo lang mogelijk in hun eigen thuisomgeving blijven wonen, omringd door de mensen die ze liefhebben. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir kondigt daarom grote vereenvoudigingen aan die in 2021 moeten ingaan. “We stappen af van lange vergunningstrajecten met architect en schakelen over naar een korte melding zonder inschakeling van een architect.”

Of het nu over het verbouwen van een woning tot zorgwoning gaat of over de plaatsing van tijdelijke zorgunits in tuinen of bijgebouwen: er zijn te veel drempels die mensen moeten overwinnen om hun dierbaren dichtbij huis een plaats te geven waar ze de juiste zorg kunnen krijgen. Elke unit of bijgebouw moet een uitgebreid vergunningentraject doorlopen met openbaar onderzoek, ook als het tijdelijk is. Per gemeente verschilt bovendien de aanpak of de bouwvoorschriften, waardoor een coherente aanpak doorheen gans Vlaanderen ontbreekt. Daarnaast leidt de verplichte inschakeling van een architect tot extra kosten. Daardoor zijn geïnteresseerden vaak vertrokken voor een maandenlange vergunningsprocedures met aardig wat kosten. En dat terwijl ze -letterlijk- andere zorgen hebben. Alternatief zorgwonen dichtbij huis wint nochtans aan belangstelling.

Voor ouders of kind zorgen met thuishulp

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir komt daarom met sterke vereenvoudigingen: “Voor je ouders of je kind zorgen met een thuishulp moet bereikbaarder en betaalbaarder worden voor meer mensen. Het wordt een belangrijk deel van de ouderenzorg in de toekomst. Daarom gaan we de verplichte vergunningsprocedure afschaffen voor tijdelijke zorgunits of zorgwoningen en vervangen door een eenvoudig meldingssysteem. Daarnaast stappen we voor deze constructies af van de verplichte inschakeling van een architect. Daardoor vallen ook bijkomende kosten weg.”

Ellenlange procedures voorkomen

Lange vergunningsprocedures en dure verbouwingen maximaal vermijden door alternatieven zoals zorgunits te vergemakkelijken, dat is het plan van Zuhal Demir. “Mensen kunnen namelijk snel zorgbehoevend worden. Een val of een plotse ziekte is genoeg om van de ene dag op de andere zorg dichtbij huis nodig te hebben. In zo’n gevallen mensen ellenlange procedures laten doorlopen kan niet. We willen dat veel makkelijker maken.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is