Corona heeft de toeristische sector zeer zwaar getroffen: het totale verlies van de toeristische sector liep in 2020 op tot 17 miljard euro. Toerisme zorgt voor 260.000 jobs in Vlaanderen en Brussel, en is dus economisch van groot belang. Maar toerisme gaat over veel meer dan welvaart alleen. Toerisme is ook een middel om tot een bloeiende samenleving te komen.

Drie speerpunten

Zuhal Demir wil de coronacrisis aangrijpen om de Vlaamse toeristische sector klaar te stomen voor de toekomst. Haar relancebeleid voor de toeristische sector draait rond drie speerpunten:

  1. inspanningen om het toeristisch ondernemersweefsel gezond te houden, 
  2. de ontwikkeling van sterke Vlaanderenbrede thema’s (erfgoed, natuur, fietsen, culinair, congressen en events) en
  3. het verder waarmaken van het recht op vakantie voor alle Vlamingen.

“De combinatie van deze drie speerpunten biedt een krachtig vaccin om onze zeer diverse sector weer op het spoor te krijgen en onze bestemming(en) een duurzame doorstart te laten maken”, aldus Demir.

Toeristische ondernemers ondersteunen

Het relanceplan moet de sector ondersteunen om versneld in te zetten op vergroening, verduurzaming, digitalisering en bewuster reizen. “Dit jaar heb ik 30 miljoen euro uitgetrokken voor het Vlaams Stimulusprogramma, een combinatie van renteloze leningen en subsidies voor investeringen door logies, hostels, jeugdverblijven of attracties op vlak van gezondheid, ecologie, digitalisering en professionalisering. Daarnaast voorzie ik 10 miljoen euro voor Flanders is a Festival, een initiatief om onze festivalsector er bovenop te helpen.”

Focus op vijf thema’s

Daarnaast zijn er relancemiddelen voorzien voor de vijf toeristische thema’s waar ze deze legislatuur op focust: erfgoed, Vlaanderen natuurlijk, culinair erfgoed, Vlaanderen fietsland en congressen en events. “In totaal voorzie ik zo 218,5 miljoen extra relancemiddelen om het toerisme in Vlaanderen uit deze crisis te loodsen en klaar te maken voor de toekomst”, aldus Demir.

Vakantiedrempels wegwerken

Mensen in kwetsbare situaties worden extra hard getroffen door de coronamaatregelen. Daarom is het essentieel om musea, logies en attracties nog toegankelijker te maken. “Want vakantie is geen mirakeloplossing voor sociaal isolement, maar wel een belangrijke stap in de goede richting”, zegt minister Demir. Innovatieve projecten in Vlaanderen en Brussel die vakantie voor Vlamingen met vakantiedrempels beter bereikbaar maken, kunnen ondersteuning krijgen van Toerisme Vlaanderen.

Beluister Zuhal Demir over het relanceplan voor de toeristische sector in De Ochtend op Radio 1.