Op 14 januari 2021 vernietigde het Grondwettelijk Hof de regeling uit het voorjaar van 2019 waardoor de digitale meter niet meer virtueel mag terugdraaien. Zuhal Demir trok daarop met een compensatievoorstel naar de Vlaamse Regering, die haar akkoord gaf.

Snelle compensatie voor rechtstreeks getroffen gezinnen 

Eerst en vooral komt de Vlaamse Regering met een snelle compensatie voor de 101.000 rechtstreeks getroffen gezinnen, die over zonnepanelen én een digitale teller beschikken. Elk van deze gezinnen kan in 2021 rekenen op een financiële compensatie in de vorm van eenmalige investeringssteun die een rendement van vijf procent garandeert op de gemiddelde investering. Deze berekening zal gebeuren op basis van een gemiddeld project. Dat is vergelijkbaar met het rendement van het nieuwe subsidiesysteem van de Vlaamse Regering sinds 1 januari 2021. Daarbij houdt ze rekening met alle steun die een installatie in het verleden reeds kreeg en het rendement dat de eigenaars konden genieten van de periode met terugdraaiende teller.

Ook compensatie bij verdere uitrol digitale meter

Ook de bijna 470.000 gezinnen die nog over een analoge terugdraaiende teller beschikken en nog niet over een digitale teller, krijgen tussen nu en 2029 de mogelijkheid om te kiezen voor een eenmalige compensatie. Dit aanbod krijgen ze eenmalig tijdens de normale uitrol van de digitale tellers. De regering ambieert daarbij nog steeds een uitrol van digitale meters van 80 procent tegen eind 2024 en 100 procent tegen 1 juli 2029 voor het hele Vlaamse Gewest.  

De Vlaamse Regering stapt wel af van de voorgenomen versnelde uitrol van de digitale meter voor zonnepaneleneigenaars. Zonnepaneeleigenaars zullen gespreid over de periode 2021 – 2029 een digitale meter krijgen.

Kosten niet in energiefactuur: distributienettarieven kunnen verder dalen

De kosten voor de terugdraaiende tellers werden via het oude systeem doorgerekend in de energiefactuur van alle elektriciteitsverbruikers. Het Grondwettelijk Hof vernietigt dat nu. “Onze redelijke oplossing bestaat er in dat we de compensatieregeling uitdrukkelijk niet in de energiefactuur verrekenen, maar op de algemene middelen en het Energiefonds nemen. Dat zorgt ervoor dat we de energiefactuur ontlasten zodat deze de komende jaren verder kan dalen, ook voor de gezinnen die nog geen zonnepanelen hebben”, zegt Demir.

Op de hoogte blijven?

Op www.energiesparen.be/informeer-mij kunnen mensen zich inschrijven op de nieuwsbrief om de verdere stappen op de voet te volgen. Op die manier worden zij op de hoogte gehouden vanaf wanneer ze de compensatie kunnen aanvragen. Demir mobiliseert een deskundig team om mensen via het centrale aanspreekpunt goed en efficiënt toelichting te geven.