Zonnepanelen delen helpt onbenut potentieel aan groene stroom aanboren

Door Andries Gryffroy op 29 december 2015, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Zonnepanelen delen helpt onbenut potentieel aan groene stroom aanboren

Sommige mensen willen wel zonnepanelen plaatsen, maar kunnen niet, bijvoorbeeld omdat ze als appartementsbezitter niet over een eigen dak beschikken. Anderen bezitten wel zo'n dak, maar hebben een laag elektriciteitsverbruik of onvoldoende centen om zonnepanelen te financieren. De N-VA wil beide partijen bij elkaar brengen. “Dat kan de productie van zonne-energie in Vlaanderen een nieuwe stimulans geven”, zegt Vlaams Parlementslid en energiespecialist Andries Gryffroy. Als eerste stap naar een wettelijk kader dient hij daartoe zelf een conceptnota in.

Het geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen steeg de voorbije jaren nog amper in Vlaanderen. Nochtans is de investering vandaag voor particulieren ook zonder subsidie rendabel. “Toelaten om de groene stroom te verrekenen die je op andermans dak produceert, kan het draagvlak voor groene energie sterk vergroten. Ook ‘daklozen’ kunnen zo immers eigenaar worden van zonne-energie en voor hun productie worden vergoed, rechtstreeks in kilowattuur of gewoon financieel”, aldus Gryffroy. Meer concreet denkt hij aan het benutten van de daken van bedrijven, maar ook bijvoorbeeld van kerken of sporthallen. “En wat kan voor zonne-energie, kan evengoed voor andere vormen van hernieuwbare energie”, onderstreept hij. “De conceptnota focust op zonnepanelen, maar ook de installatie van windmolens op gronden van derden behoort tot de mogelijkheden.”

Energieneutrale overheid

Om meer dakoppervlakte beschikbaar te krijgen voor de installatie van zonnepanelen, wil de N-VA een platform opzetten dat de studie, financiering, installatie en het onderhoud van zulke installaties ondersteunt. “Het is aan de Vlaamse overheid om zo’n platform te helpen lanceren, waarna het zich autonoom verder kan ontwikkelen naar bedrijven, verenigingen en burgers toe”, verklaart Gryffroy. Vlaanderen kan bijvoorbeeld ook zijn eigen patrimonium aan daken beschikbaar stellen om burgers en bedrijven te helpen investeren in zonne-energie en mee te laten genieten van de opbrengsten ervan. “Zo gaan we naar een energieneutrale overheid”, besluit hij.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is