De vaststelling van de kaart door de Regering bleef maar aanslepen. Daarom zette Vandaele onlangs nog extra druk op de ketel, toen hij in het Vlaams Parlement een bijl overhandigde aan de bevoegde minister Joke Schauvliege (CD&V): “Niet om bossen te kappen, maar om eindelijk knopen door te hakken”, voegde hij eraan toe. Eerder was al duidelijk geworden dat sommigen binnen de andere meerderheidspartijen - Open Vld en CD&V - flink op de rem stonden.

Verstrenging Bosdecreet

Met deze beslissing geeft de Vlaamse Regering uitvoering aan een amendement dat zorgt voor een verstrenging van het Bosdecreet, onder impuls van Vandaele. “Bijzonder belangrijk is dat de waardevolle bossen vanaf vandaag al beschermd zijn, ook terwijl het openbaar onderzoek loopt, in afwachting dat de kaart definitief wordt vastgesteld. Er geldt immers meteen een zogenoemd moratorium. Dat heb ik destijds voor de permanente poldergraslanden niet uit de brand kunnen slepen, voor de bossen nu wel.”

De compensatiebijdrage voor wie bos kapt, wordt ten slotte opgetrokken naar 3,5 euro per vierkante meter. “Het vroegere bedrag - net geen 2 euro - was te laag om er elders ter compensatie nieuwe bomen mee aan te planten. Het bedrag is nu realistischer”, besluit Vandaele.