Zonevreemde bossen eindelijk beschermd

Door Wilfried Vandaele op 31 maart 2017, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Verandering
Wilfried Vandaele overhandigt bijl aan Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering heeft de kaart van de beschermde zonevreemde bossen voorlopig goedgekeurd. Het gaat om 12.260 hectare aan waardevolle bossen die ruimtelijk kwetsbaar zijn, omdat ze in bijvoorbeeld een woonzone, industrie- of landbouwgebied liggen. De Regering besliste ook om de compensatiebijdrage voor wie bos kapt, te verhogen. Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele, die van dit thema een van de prioriteiten wist te maken in het natuurbeleid van deze Regering, is tevreden: “De bescherming van die bossen stond al jaren op de politieke agenda en zat ook in het regeerakkoord. Nu hebben we eindelijk een oplossing.”

De vaststelling van de kaart door de Regering bleef maar aanslepen. Daarom zette Vandaele onlangs nog extra druk op de ketel, toen hij in het Vlaams Parlement een bijl overhandigde aan de bevoegde minister Joke Schauvliege (CD&V): “Niet om bossen te kappen, maar om eindelijk knopen door te hakken”, voegde hij eraan toe. Eerder was al duidelijk geworden dat sommigen binnen de andere meerderheidspartijen - Open Vld en CD&V - flink op de rem stonden.

Verstrenging Bosdecreet

Met deze beslissing geeft de Vlaamse Regering uitvoering aan een amendement dat zorgt voor een verstrenging van het Bosdecreet, onder impuls van Vandaele. “Bijzonder belangrijk is dat de waardevolle bossen vanaf vandaag al beschermd zijn, ook terwijl het openbaar onderzoek loopt, in afwachting dat de kaart definitief wordt vastgesteld. Er geldt immers meteen een zogenoemd moratorium. Dat heb ik destijds voor de permanente poldergraslanden niet uit de brand kunnen slepen, voor de bossen nu wel.”

De compensatiebijdrage voor wie bos kapt, wordt ten slotte opgetrokken naar 3,5 euro per vierkante meter. “Het vroegere bedrag - net geen 2 euro - was te laag om er elders ter compensatie nieuwe bomen mee aan te planten. Het bedrag is nu realistischer”, besluit Vandaele.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is