Zone 30 in heel Brussel is niet de oplossing

Door Cieltje Van Achter op 14 november 2017, over deze onderwerpen: Verkeersveiligheid, Wonen en werken in Brussel
Zone 30

Brussel heeft plannen om van het hele gewest een zone 30 te maken. De vraag blijft echter of dit iets zal uitmaken. Zolang de gemeenten bevoegd blijven, zijn de gewestelijke plannen namelijk een maat voor niets. “Brussel kent nu al vele verkeersveiligheidsplannen die gewoonweg niet worden uitgevoerd”, stelt Brussels parlementslid Cieltje Van Achter. “Wordt dit het zoveelste plan dat dode letter blijft?”

Onderscheid tussen hoofd- en wijkwegen

Voor de N-VA is het essentieel dat er een duidelijke onderscheid wordt gemaakt tussen de hoofdwegen en de wijkwegen. Op de hoofdwegen moet het verkeer vlot kunnen rijden tegen een snelheid van 50 of 70 kilometer per uur. In de wijkwegen kan een zone 30 worden ingevoerd. Voor het hele gewest een zone 30 invoeren, volstaat dus niet. Er moet een gewestelijk plan komen dat een uniforme inrichting van de zones 30 voor alle wijken in het gewest oplegt, zodat voor autobestuurders meteen duidelijk is wanneer ze een zone 30 binnenrijden.

Cieltje Van Achter roept bovendien de bevoegde Brusselse ministers op om de zwarte verkeerspunten in het gewest aan te pakken. Een studie met oplossingen voor de dertig meest onveilige verkeerssituaties blijft immers voorlopig onvoldoende uitgevoerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is