Zomer- en winteruur binnenkort afgeschaft?

Horloges

Het Europees Parlement gaat voor het eerst ernstig nadenken over de afschaffing van zomer- en winteruur. Wetenschappelijk onderzoek toont al een tijdje aan dat met name kinderen, ouderen en mensen met gezondheidsproblemen hiervan heel wat last ondervinden. “De uurwisseling levert ook amper de gewenste energiebesparing op”, zegt Europarlementslid Mark Demesmaeker. “Laten we dus stoppen met deze achterhaalde gewoonte.”

Zomer- en winteruur werden in 1977 ingevoerd. De bedoeling was om – in volle oliecrisis – energie te besparen. Veertig jaar later blijkt die energiebesparing erg beperkt. De negatieve gevolgen zijn veel duidelijker. “In de periode dat de klok een uur vooruit of achteruit gaat, zijn er bijvoorbeeld meer hartinfarcten”, verklaart Mark Demesmaeker. “Bovendien lijden niet alleen de volksgezondheid, maar ook de algemene economie en de verkeersveiligheid eronder.”

Weg met de uurwisseling

Hij roept Europa dan ook op om de bestaande richtlijn aan te passen. Een studie moet vervolgens nagaan of zomertijd of wintertijd het vaste nieuwe uur wordt. “Maar van die uurwisseling moeten we af, zoveel is duidelijk”, besluit Demesmaeker.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is