Bazooka van 50 miljard

Op 21 maart sloten de toenmalige minister van Financiën De Croo en de financiële sector, met ondersteuning van de NBB, een bankenakkoord: de zogenaamde bazooka. De overheid ging garant staan voor een bankengarantie van 50 miljard euro. Na enkele maanden werd de bankengarantie geëvalueerd en aangepast. De reden was duidelijk; omdat alleen leningen met een looptijd van minder dan één jaar onder de bankgarantie konden vallen, maakte de financiële sector er amper gebruik van.

Banken happen niet toe

Vanaf begin juli werd het ook mogelijk voor banken om leningen voor kmo’s met een maximum looptijd van drie jaar onder te brengen bij de bankengarantie. Maar wat blijkt nu? Zelfs na de aanpassing maken de banken amper gebruik van de staatsgarantie. Gouverneur Wunsch bevestigde in de commissie dat maar voor 1,5 miljard euro aan leningen onder de bankengarantie valt. Maar 3,7 procent van de leningen valt onder de staatsgarantie, terwijl liefst 93 procent niet in aanmerking komt voor de bankgarantie. “Zelfs na de aanpassing van het bankenakkoord kwam er geen reactie van de financiële sector. Amper 32 miljoen euro is er sinds de aanpassing van de bankengarantie bijgekomen. Het kan niet duidelijker worden dan dat de voorwaarden en afspraken omtrent deze bazooka een maat voor niets zijn geweest”, aldus Kamerlid Van der Donckt.

Financiële sector hopelijk niet in de problemen

De bazooka van De Croo is een waterpistool gebleken. “De financiële sector kon zich niet vinden in de voorwaarden opgelegd door de regering en heeft daarom zelf haar verantwoordelijkheid genomen. Of dat goed is, zal de toekomst moeten uitwijzen. We kunnen alleen maar hopen dat de tweede coronagolf de financiële sector niet in de problemen brengt, want dan zullen de gevolgen niet te overzien zijn”, besluit Van der Donckt.