Wie Bart De Wever in goede luim verwacht na een goede peiling en de verlenging van de kerncentrales, vergist zich. De buit is nog niet binnen. Hij is boos op Sammy Mahdi (CD&V). Hij is geïrriteerd door de liberalen. Hij gelooft niks van Tom Van Grieken (Vlaams Belang). En hij maakt zich zorgen over de toekomst. Die moet hij tegemoet zonder zijn rechterhand, Lorin Parys.

Toch eerst goed nieuws. Uw partij is voor het eerst sinds de verkiezingen weer de grootste in onze peiling.
"Ik kijk altijd nuchter naar peilingen. Politici wachten met een vis-adempje op die peiling en kijken tot een tiende in min of plus. In de perceptie zorgt deze peiling wel voor een drieslag. Wij zijn weer marktleider en dat heeft zijn belang. Vlaams Belang blijkt niet ongenaakbaar — ze haalden ooit 28% in uw peiling. En de Vivaldi-partijen krijgen wat ze verdienen: een pandoering. Ofwel beslist Vivaldi niks, zoals voor de arbeidsmarkt. Ofwel beslist ze in het nadeel van de mens die werkt. De niet-productieve mensen? Dat is het publiek van de PS, niet van Open Vld. De kiezers van de liberalen betalen de Wetstraat 16 van Alexander De Croo cash. Letterlijk. De twijfel giert daar door de kamers. En dan heb ik nog altijd het mysterie niet doorgrond waarom CD&V in deze regering zit."

Ook N-VA zou in een regering met PS zaken moeten slikken die moeilijk liggen, toch?
"Ik heb geen enkele ambitie om met de PS te besturen. Nooit gehad. Ik wil met de PS het confederalisme doorvoeren. Als dát in het regeerakkoord staat, wil ik gerust enkele pijnpunten slikken als je nadien de boel kan opdelen. Een Belgische lezing van zo'n peiling bestaat niet meer, hé. België in 2024? Een bestuur dat leidt naar een faillissement. Meerdere partijen hebben dat door, maar zwijgen. Eén partij heeft daar een helder antwoord op: yours truly."

Om uw confederalisme te verwezenlijken, moet u anderen overtuigen. En die steun heeft u niet.
"Wij moeten marktleider worden en Open Vld en CD&V moeten een klare nederlaag genieten, dan is het spel gespeeld. Dan heeft N-VA de politieke sleutels in handen. Het federale België lijkt op de dikke verdedigingsmuren van Jericho: hoe geraak je daar door? Voor alles heb je een tweederdemeerderheid nodig. Maar ik zie dat die muren flinterdun en vermolmd zijn. Nog één trap en ze vallen omver."

U wil Open Vld slagen toekennen. Speelt er ook nog rancune?
"Nee. Ik weet dat iedereen dat zegt, maar dat is omdat ze geen ander verhaal meer hebben. De liberalen flippen en floppen naargelang de stand van de maan. Ik word er duizelig van. De liberalen betalen nu advertenties aan Facebook om erop te wijzen hoeveel een langdurig werkloze van Vivaldi erbij kreeg. Zoek het op! In hun programma staat dat die uitkering in de tijd moet worden beperkt. Die partij is de pedalen kwijt."

Waarom dronk u nog geen koffie met Egbert Lachaert? Hij riep daar toch al toe op?
"Ah ja, die koffie. Als u denkt dat er een soort junta van partijvoorzitters bestaat die koffies drinken en het land naar hun hand zetten, moet ik u teleurstellen. De Vlaamse regering wordt geleid door de minister-president en zijn vices. En die regering blokkeert niet, die maakt akkoord na akkoord. Hij vroeg dat in de media, niet aan mij persoonlijk. Ik heb er een hekel aan als men mij publiek uitnodigt, dat is de beste manier om mij niet te zien. Hij kan zich zo uiten als 'mister constructief'. Maar we zitten toch niet in de kleuterklas? Als ik nu door deze vragen een whatsappje krijg, dan bent u erg bedankt, want ik zit er niet op te wachten. Ik praat wel met collega's, maar liever niet met zij die liegen in mijn gezicht."

Toch nog wat rancune, dus.
"Neen, dat is zelfrespect."

Wat als Vivaldi-partijen klappen krijgen, maar Vlaams Belang marktleider wordt?
"Dan krijg je wat Paul Magnette (PS) mij op 11 juli 2020 heeft voorspeld: processen die niemand nog onder controle houdt. Ik begrijp dat veel mensen boos en teleurgesteld zijn, maar ik vraag hen rationeel te stemmen. Een stem voor het Belang leidt tot niks, en als ze tot iets leidt, is het niks goed. Tom Van Grieken etaleert zijn eigen nutteloosheid: hij wil federaal niet meedoen. Dat zegt hij zelf! Hij predikt in feite de revolutie vanuit Vlaanderen. Wat denk je dat ze dan in Brussel gaan zeggen? 'Amai zeg, straf, jullie willen scheiden?' Dan is er chaos. Als hij gelooft dat dat werkt, is hij de politieke pubertijd niet ontgroeid."

Wat doet u als jullie in 2024 een meerderheid hebben?
"Die vraag wordt maar relevant als Van Grieken toont dat het hem serieus is. Hij neemt geen afstand van de grootste dwaasheden, van de grootste extremisten, van complottheorieën. Frank Creyelman kan na zijn bezoek aan de Krim zijn liefde voor Poetin nog altijd niet intomen. Zelfs dan word je dus niet aan de deur gezet, hij is nog altijd fractievoorzitter in Mechelen. En dan altijd die aanvallen ad hominem op Facebook. Mij zie je dat niet doen. Kom dus niet aan mijn kop zagen dat je niet mag meedoen."

Slecht nieuws deze week: uw rechterhand Lorin Parys verlaat de politiek. Wat zegt dat over de politiek?
"(zucht diep) Het zegt over mijn partij dat wij mensen aantrekken die voor topjobs in de privé worden gevraagd en dat je ze dus ook kan kwijtspelen. Dat is echt heel pijnlijk voor mij. Ik werk als voorzitter met een pretoriaanse garde van mensen die ik goed ken en die garde lost heel wat zaken op. Die zijn onmisbaar. Dat is de enige manier waarop ik mijn leven kan volhouden. En als er dan één vertrekt, moet je die eenheid heropbouwen."

Zijn ambities stoten in Vlaams-Brabant op Weyts en Francken. En u staat uw stoel ook niet af.
"Ik lach met dergelijke bedenkingen. Kwaliteit drijft altijd boven. Altijd. En ik ga zelf nooit in de weg staan van mijn partij. Niemand is groter dan de partij, ook ik niet. En geloof me, ik ga niet van het podium stappen terwijl heel de partij zucht: 'Oef, eindelijk', zoals bij de collega van Groen."

Naar de echte oorlog en z'n gevolgen. Waarom bent u zo hard voor Sammy Mahdi over de opvang van vluchtelingen?
"Omdat hij zo fier als een gieter terugkwam uit Europa: híj had het statuut 'tijdelijk ontheemden' geregeld. Ik ben daar ook voor. Maar je moet beseffen wat het gevolg is: een ziekteverzekering, een leefloon en kindergeld voor al die mensen. Als een vluchtelingenstroom op gang komt uit een land met een gemiddeld inkomen van nog geen 400 euro per maand en hier krijgt een gezin met drie kinderen 2.500 euro per maand, dan moet je daar naar durven kijken. In Nederland heeft men het leefloon van het statuut losgekoppeld. Veel verstandiger. Het gaat mij minder over de kost, dan over het controleren van de opvang. De huisjesmelkers wrijven zich nu al in de handen. En dan heb je de jaloezie en de nijd van mensen die het hier met minder moeten doen. Je ondergraaft de solidariteit."

Hij heeft voorgesteld om de opvang federaal in handen te nemen.
"Bespaar het mij, alsjeblieft. En dat pedante toontje: 'hij zou het even in handen nemen'. Wat dan? Zelfs de medische screening doet Fedasil niet. En het vluchtverhaal wordt niet goed gecontroleerd. Ik zag helaas al Oekraïners passeren die weinig Oekraïens waren. De kraan is opengezet: dát deed Sammy Mahdi. En terwijl zijn diensten hier werden overspoeld, maakte hij hartjes naar de bussen in Polen. Dan denk ik: 'Gij zijt nen schone.' Hij had één kans om het goed te doen en die wrong hij zelf de nek om."

U bent kritischer voor Sammy Mahdi dan voor Wouter Beke. Omdat Mahdi een groter politiek gevaar is?
"Dan zeggen jullie dat wíj cynisch zijn. Zo zit ik niet in elkaar. Het is geen berekening, ik ben echt boos. Wouter Beke is een collega die in de problemen zit en waar ik empathie voor voel. Een dood kind in de kinderopvang: dat is het ergste wat je kan overkomen. Dat moet loodzwaar zijn. Hij heeft me in 2019 mijn steun gevraagd en ik ga mijn kar niet keren. Maar als CD&V'ers menen dat hij zo nog meer in de problemen komt, dan zwijg ik liever."

Een ander gevolg van de oorlog is de stijgende elektriciteitsfactuur. U haalde wel een slag thuis: de twee jongste kerncentrales blijven open.
"Wij geloven nog altijd in de kleine kernreactoren die tal van landen uitrollen om het klimaat te redden, maar hier is er nog altijd een wet die ze verbiedt. De regering investeert nu 100 miljoen euro in een technologie die wettelijk verboden is. Raar signaal. De twee jongste kerncentrales voor maar tien jaar openhouden, is ook een raar signaal."

Georges-Louis Bouchez (MR) zei al: een volgende regering kan die centrales met nog eens tien jaar verlengen.
"Lucky Luke schiet sneller dan zijn schaduw en Bouchez praat mij rapper na dan mijn schaduw. Ik had nauwelijks gezegd dat ze twintig jaar open moesten blijven of hij volgde. Theoretisch zouden we het goed kunnen vinden, maar hij klampt zich vast aan België om aan te sluiten bij de centrumrechtse meerderheid in Vlaanderen. Dat is niet mijn agenda. Ik wil niet geconsolideerd worden met failliete landsdelen. En ik vind hem nog altijd onbetrouwbaar. De Vlaamse liberalen zeggen nu in interviews wat ik in de formatie al zei."

President Zelensky gaf ons een tik op de vingers in het parlement: "Vrede is belangrijker dan Russische diamanten en Russische schepen in de haven."
"Dat is perfect legitiem vanuit zijn oogpunt. Als ze morgen in Europa zeggen dat het niet meer kan, dan zal ik mij daar niet tegen verzetten. Ik heb niet gelobbyd en ik zal niet lobbyen om dat soort sancties tegen te houden. Maar ik mag er als burgemeester wel op wijzen dat de twee grote concurrenten, Dubai en Mumbai, klaar staan om alles uit Rusland over te nemen. Die sanctie zal ons dus treffen."

Is dat niet altijd zo?
"Een sanctie doet u altijd ook een stukje pijn. De vraag is: doet ze alleen u pijn, is het fiftyfifty, of doet ze de anderen meer pijn dan u? De laatste zijn de beste. Weet u wat ik ongelooflijk hypocriet vind? Rood-groen heeft 'diamanten' gehoord en denkt: 'de rijke mensen', 'Antwerpen', 'De Wever' en dus: sanctioneren! In Wallonië staat een staalbedrijf (NMLK, red.) dat voor de helft van het Waalse Gewest is en voor de andere helft van de Russische oligarch Vladimir Lisin. En als je aan de CEO van dat bedrijf vraagt 'Bent u zeker dat uw staal niet in de tanks zit die nu Oekraïne binnenrollen?', dan zegt die: 'Dat kan ik u niet zeker zeggen, maar ik denk van niet.' De commercieel directeur bezoekt wel alle wapenbeurzen van de wereld. Veeg dus eerst voor eigen deur."

Nog één onderwerp: de inflatie. Het leven wordt aan een sneltempo duurder. Wat kunnen beleidsmakers daartegen doen?
"Eens die inflatietrein vertrokken is, is hij moeilijk te stoppen. Wij hebben zelfs een systeem dat de trein doet versnellen. De koopkracht van de mensen wordt redelijk goed afgeschermd in dit land, maar de competitiviteit met de buurlanden komt onder druk te staan. We moeten dringend hervormen, maar er hangen ankers aan ons been die ons naar beneden trekken. Die arbeidsdeal? Dat is nogal iets, hé. (schamper) De PS verhoogde eerst de uitkeringen en dan gingen ze meer mensen aan het werk proberen te krijgen. Ja, tarara. Je moet de begroting op orde proberen te houden, niet te veel schulden maken en aan mevrouw Lagarde van de Europese Centrale Bank vragen om de rente te verhogen. Want het geld vervliegt gewoon. Maar op Belgisch niveau is dit volgens mij niet meer te redden. Ik zeg wat Ronald Reagan (oud-president van de VS, red.) zei: 'A time for choosing.' Je moet nu kiezen. Ik bestuur niet meer zonder staatshervorming. Zoals ze in Antwerpen zeggen: 'Ni mê maaai."