Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren

Door Ben Weyts op 23 december 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Katten die geboren zijn na september 2014 moeten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist. “We willen vat krijgen op de kattenpopulatie, in het belang van de dieren zelf”, zegt minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. “Er worden nu gewoon te veel katten geboren. En dat zorgt voor overlast.” 

Sterilisatie voor leeftijd van vijf maanden

Vlaanderen telt naar schatting 1,1 miljoen katten. Veel te veel van hen eindigen op straat of in een asiel. Na advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn werkte minister Weyts daarom een nieuwe regelgeving uit. Die voert de verplichting in om nieuwgeboren katjes te steriliseren of castreren voor de leeftijd van vijf maanden of voor ze verhandeld worden. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete. De controle zal gebeuren via een kattendatabank, waarin de dierenarts de dieren registreert.

Ook in de asielen zal je enkel nog een kat kunnen adopteren die een ingreep heeft ondergaan. De maatregel geldt eveneens voor geïmporteerde dieren. Katten ouder dan vijf maanden moeten binnen de 30 dagen na aankomst in Vlaanderen gecastreerd of gesteriliseerd worden.

Erkenning voor hobbykwekers en kattenplan in gemeenten

Wie in de toekomst katjes wil kweken, kan een erkenning als hobbykweker aanvragen. Die ontvang je als je goede huisvesting en geschikte verzorging garandeert, diergeneeskundige begeleiding voorziet en voldoende tijd besteedt aan de dieren. Steden en gemeenten zullen ook een kattenplan moeten opstellen om het zwerfkattenprobleem aan te pakken.

“Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren”, besluit Ben Weyts. “Dat is niet alleen goed voor dierenwelzijn maar voorkomt ook nog eens overlast én dierenleed. Samen kunnen we de wildgroei van het kattenbestand een halt toeroepen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is