Weyts wil snelheidsduivels harder aanpakken

Door Ben Weyts op 2 september 2014, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Verandering
Weyts wil snelheidsduivels harder aanpakken

De voorbije week was er in de pers heel wat te doen over een voorstel om notoire hardrijders strenger aan te pakken, naar het voorbeeld van Zwitserland. Daarbij werd soms de indruk gewekt dat het hier om volslagen nieuwe wetgeving ging. “Ten onrechte”, sust kersvers Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, die graag nog even de puntjes op de i zet.

Sinds Zwitserland begin vorig jaar op vraag van de eigen bevolking een nieuwe verkeerswet aannam, worden hardnekkige snelheidsduivels er keihard aangepakt. Zonder pardon wordt hun auto in beslag genomen en openbaar verkocht. En voor de zware overtreders zelf komt daar dikwijls nog een niet geringe celstraf bovenop.

“Onze wetgeving laat een even strenge aanpak toe”, verklaart Ben Weyts. “Zo kunnen rechters nu al beslissen om de wagen in beslag te nemen van iemand die veel zware verkeersovertredingen begaat. Alleen gebeurt dat in ons land uiterst zelden. Zo is het geval bekend van een hardrijder die maar liefst 37 keer veroordeeld moest worden, eer een rechter besliste om zijn sportwagen in beslag te nemen. Niet de doorsnee overtreder maar wel de zware recidivist die maar blijft overtredingen begaan, mag van mij harder worden aangepakt.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is