Schoolbesturen ontlasten via de DBFM-formule

Vlaanderen investeert deze regeerperiode fors in schoolinfrastructuur. Die investeringen gebeuren op verschillende manieren en via verschillende kanalen. Om nieuwe scholen te bouwen bleek de DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain – Ontwerpen, Bouwen, Financieren, Onderhouden) erg succesvol.

Bij dit soort publiek-private-samenwerkingen is het de school die een eigen invulling geeft aan de plannen. Een private partner reikt vervolgens de financiering aan, werkt de verlangens van de school uit tot aanbestedingsklare projecten en zet ten slotte alles in de markt. Zo worden de schoolbesturen maximaal ontlast.

450.000 m² extra schooloppervlakte

Na 15 jaar loopt het DBFM-programma ‘Scholen van Morgen’ stilaan ten einde. Ben Weyts lanceert nu de eerste oproep van het nieuwe scholenbouwprogramma ‘Scholen van Vlaanderen’. Die oproep is goed voor 450.000 m² extra schooloppervlakte, waar 85.000 leerlingen terecht kunnen.

Veilige investering die op meer dan één manier loont

Voor het eerst zullen ook modale Vlamingen hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen: het kapitaal zal in elk project opengesteld worden voor particuliere middelen. Je kan dan bijvoorbeeld aandeelhouder worden van een school in jouw buurt. Om de spaarders te beschermen, zullen ze pas kunnen instappen zodra het bouwrisico van de nieuwbouw ingeperkt is. “Dit wordt een veilige investering, die op meer dan één manier loont: voor de spaarder én voor de toekomst van Vlaanderen”, besluit Weyts.