Wetswijziging N-VA levert minstens zesduizend extra bloedzakjes per jaar op

Door Valerie Van Peel op 5 januari 2016, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Bloed geven
Wetswijziging N-VA levert minstens zesduizend extra bloedzakjes per jaar op

De commissie Volksgezondheid heeft unaniem een wetsvoorstel van Kamerlid Valerie Van Peel goedgekeurd waardoor ook patiënten met hemochromatose voortaan bloed mogen geven. Naar schatting levert dat het Rode Kruis in één klap minstens zesduizend extra bloedzakjes per jaar op. “Daarmee zetten wij opnieuw een belangrijke stap om onze bloedvoorraad te verzekeren”, zegt Van Peel. Niet alleen de N-VA, ook het Rode Kruis zelf was al jaren vragende partij voor zo’n wetswijziging.

Erfelijke hemochromatose of ijzerstapeling is een ziekte waarbij het lichaam te veel ijzer uit de voeding opneemt. Van de naar schatting 60.000 patiënten in België die lijden aan de ziekte, zijn er momenteel meer dan 1500 die regelmatig aderlatingen ondergaan om het ijzergehalte in hun organen en bloed te normaliseren. “Hun bloed bevat in de beginperiode van die behandeling meer ijzer, maar is verder normaal”, stelt Van Peel. “Zodra die patiënten zich in de onderhoudsfase van hun behandeling bevinden, is hun bloed perfect bruikbaar om te doneren.” Toch werden zij geweigerd als bloeddonor. Bloed doneren na een medische aderlating heette immers niet altruïstisch te zijn en was zogenaamd strijdig met de wetgeving. Duizenden perfect bruikbare bloedzakjes belandden daardoor jaarlijks in de vuilnisbak, vaak tot ergernis van de patiënten zelf.

Onverantwoorde verspilling

“Daar komt nu verandering in”, zegt Van Peel. Hemochromatosepatiënten die verder gezond zijn, zullen na een aderlating kunnen kiezen om hun bloed te doneren of te laten vernietigen als biologisch afval. Als extra controle volgt de huisarts de donaties mee op. “Een behandeling kan dan wel verplicht zijn, de donatie achteraf is duidelijk een vrije keuze”, meent Van Peel. “Ik ben zeer tevreden dat mijn collega’s in het parlement die redenering hebben willen volgen. In tijden van tekorten is het weggooien van nuttig en gezond bloed ethisch niet te verantwoorden. Nog maar vorige week worstelde het Rode Kruis met een bloedtekort.”

Lees hier meer over dit onderwerp.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is