Waarom Matthias Diependaele geen praktijktests wil: “Een overheid mag niet liegen tegen haar burgers”

Door Matthias Diependaele op 12 juni 2020, over deze onderwerpen: Huren
Matthias Diependaele

“We moeten stoppen met elke Vlaming te behandelen als een racist.” Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele kantte zich in Terzake resoluut tegen praktijktests naar discriminatie in de Vlaamse huurmarkt. “Een overheid mag niet liegen tegen haar burgers.”

Overheid mag burgers niet in de val lokken

Minister Diependaele erkent dat er discriminatie bestaat in de Vlaamse huurmarkt. “Dat is onaanvaardbaar. Vraag is hoe we dat aanpakken.” Sommigen pleiten voor praktijktests, maar daar is Diependaele resoluut tegen. “Een overheid mag haar burgers niet opzettelijk in de val lokken, dan gooi je het vertrouwen in de overheid te grabbel.”

Monitoringsysteem met meldpunten

Toch is Matthias Diependaele vastberaden om discriminatie in de woonmarkt aan te pakken. “We zijn al een tijd bezig aan een monitoringsysteem, met meldpunten. Het verschil is dat bij een meldpunt echte discriminatie gemeld wordt en dat er dus niemand in de val wordt gelokt.”

Geen praktijktests

De Vlaamse Regering bevestigde vrijdagnamiddag dat er geen praktijktests komen en dat een monitoringsysteem de discriminatie in kaart moet brengen. “Dat moet sensibiliserend en motiverend werken, en dus niet sanctionerend”, zo liet Vlaams minister-president Jan Jambon optekenen tijdens een persmoment na het akkoord.

Bekijk Matthias Diependaele over discriminatie in de huurmarkt in Terzake.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is