Waalse meisjes lopen hoger risico op baarmoederhalskanker door onvoldoende vaccinaties

Door Yoleen Van Camp, Elke Sleurs, An Capoen op 5 april 2017, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg
Vaccinatie bij meisje

Minder dan één op de drie Waalse meisjes wordt ingeënt tegen HPV. Nochtans halveert dat het risico op baarmoederhalskanker. Bij de Vlaamse meisjes is bijna 90 procent gevaccineerd. Kamerlid Yoleen Van Camp vindt dat de Waalse gemeenschap verzaakt aan de bescherming van haar bevolking. “Daarbij kost een inenting tegen HPV 390 euro, terwijl de behandeling van baarmoederhalskanker 16.000 euro kost", zo rekent zij voor. "En dan tellen we de gedaalde levenskwaliteit nog niet mee.”

Ook Elke Sleurs, zelf gynaecologe en Vlaams Parlementslid, is bijzonder scherp voor de Waalse regering: “Vlaanderen vaccineert al van 2010 meisjes in het eerste jaar secundair. Iedereen die zich niet expliciet verzet, wordt standaard gevaccineerd. Wallonië voerde de vaccinatie pas in 2011 in en past het opt-inprincipe toe, waarbij de meisjes vooraf expliciete toestemming moeten geven voor de vaccinatie.”

Ook gebrek aan screening

Kamerlid An Capoen is evenmin te spreken over het gebrek aan verantwoordelijkheid van onze zuiderburen: “Ook qua screening blijft er werk aan de winkel. Daarmee kan je tot 90 procent van alle baarmoederhalskankers vermijden. Wie zich niet laat screenen en niet gevaccineerd is, loopt een risico op baarmoederhalskanker van maar liefst 1 op 28. Dat cijfer daalt tot 1 op 70 bij vaccinatie alleen.”

HPV-besmetting leidt naast kanker (van baarmoeder, geslachtsdelen en mond en keel) ook tot verminderde vruchtbaarheid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is