VRT wil politici in nieuwsprogramma’s niet oplijsten

Door Wilfried Vandaele op 13 mei 2016, over deze onderwerpen: Openbare omroep, Media
VRT wil politici in nieuwsprogramma’s niet oplijsten

De VRT weigert een oplijsting van alle politici die te gast waren in programma’s van de nieuwsdienst bekend te maken aan het Vlaams Parlement. Volgens de omroep is zo’n lijst vatbaar voor verkeerde interpretaties. Vlaams Parlementslid en mediaspecialist Wilfried Vandaele vindt dat niet kunnen: “De VRT geeft daarmee de indruk dat hij iets te verbergen heeft, en dat is nooit goed.”

Toen mensen vragen stelden bij de aanwezigheid van haatprediker Anjem Choudary of  Syriëstrijder Jounes Delefortrie in VRT-programma’s zonder veel weerwerk van de interviewer, antwoordde de VRT dat de kijkers volwassen genoeg zijn om daar zelf hun interpretatie aan te geven. “Maar parlementsleden die zich in mediadossiers verdiepen, zijn blijkbaar niet in staat tot een correcte interpretatie”, reageert Vandaele.

Uiteraard mag je de aanwezigheid van politici niet met een apothekersweegschaal afwegen. Maar op grote lijnen moet de openbare omroep wel alle partijen en politieke visies aan bod laten komen in een redelijke verhouding.  De VRT moet ook aandacht hebben voor thema’s die misschien als ‘moeilijker’ worden beschouwd, maar wel belangrijk zijn voor de samenleving. In de beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Regering en de VRT staat ook duidelijk dat de omroep op gezette tijden een rapport moet opstellen waaruit de onpartijdigheid blijkt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is