VRT kan meer halen uit eigen mensen: "Geld goed besteden"

Door Manuela Van Werde op 29 juni 2016, over deze onderwerpen: Openbare omroep
Manuela Van Werde

Ook Vlaams Parlementslid Manuela Van Werde stelt zich vragen bij de aanzienlijke bedragen die de VRT besteedt aan consultancyopdrachten. Zo blijkt uit een intern rapport van het auditcomité van de openbare omroep dat die vorig jaar 2,36 miljoen euro betaalde aan externe adviseurs: ruim een half miljoen meer dan in 2014. “Ik weet dat die frustratie ook leeft op de werkvloer”, zegt Van Werde, die blij is dat de nieuwe CEO Paul Lembrechts dit signaal alvast heeft opgepikt en effectief iets aan het probleem wil doen.

“Het personeel van de VRT heeft de indruk dat ze het met steeds minder mensen en middelen moeten stellen, maar ziet tegelijk dat de directie opdrachten uitbesteedt aan externe adviseurs. Zeker als het gaat over competenties die de openbare omroep zelf in huis heeft, kan je je afvragen waarom die zoveel externe expertise moet inhuren”, meent Van Werde. “Temeer omdat de VRT ook een beroep kan doen op een sterk uitgebouwde directie en middenkader.”

VRT 3.0

Van Werde is ervan overtuigd dat Vlaanderen een slagkrachtige publieke omroep nodig heeft. “Tegelijk vind ik dat de VRT het geld dat zij krijgt van de Vlaamse overheid, in eerste instantie moet besteden aan haar kerntaken: programma's maken op radio en televisie, en ook in de digitale wereld een baken zijn voor de Vlamingen.”

Vanuit die overtuiging volgde Van Werde eind vorig jaar de voorbereiding op van de nieuwe beheersovereenkomst. Een goed akkoord, wat haar betreft. “De verslaggeving errond focuste vooral op de bezuinigingen die de Reyerslaan moet doorvoeren, en dat is jammer. Tegelijk wordt daarin immers het kader geschetst voor een VRT 3.0, klaar om de uitdagingen van een snel veranderend medialandschap aan te gaan. Het talent is er alleszins, daar twijfel ik niet aan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is