Vrees voor internationale teloorgang vrouwenrechten

Door An Capoen, Rita Bellens op 27 april 2017, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken, Gelijke kansen
Arabische vrouw

Kamerleden An Capoen en Rita Bellens zijn niet te spreken over de aanstelling van Saoedi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie. Zij eisen dat België klare wijn schenkt over zijn houding tijdens de stemming. Over het stemgedrag heerst nog grote onduidelijkheid. “Maar de geloofwaardigheid van de commissie heeft alleszins een serieuze deuk gekregen”, oordelen beiden.

Na een geheime stemming zetelt Saoedi-Arabië vanaf nu in de VN-vrouwenrechtencommissie. Het land scoort helaas zelf geen goede punten inzake vrouwenrechten. De facto heerst er in het koninkrijk een apartheidsregime voor vrouwen en meisjes. De commissie, die zich onder meer bezighoudt met seksuele en reproductieve rechten, verliest door de aanstelling haar geloofwaardigheid.

Snel duidelijkheid over stemgedrag

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bevestigt noch ontkent de Belgische stem voor Saoedi-Arabië. De N-VA is terecht geschrokken van de mogelijke Belgische steun voor de Saoedische kandidatuur. “Ik wil dan ook zo snel mogelijk duidelijkheid over ons stemgedrag”, zegt Bellens. “België moet zich in de toekomst goed beraden over mogelijke steun voor landen die zich kandidaat stellen voor internationale instellingen”, benadrukt zij.

Vrouwenrechten steeds meer onder vuur

Internationaal gaan vrouwenrechten door zwaar weer. Aangezien er slechts dertien kandidaten waren voor evenveel plaatsen was er zelfs geen stemming nodig. Toch vroegen de Verenigde Staten onverwacht een stemming. Het is nog onduidelijk wat de EU-landen hebben beslist, maar voor de N-VA is het eenvoudig: alleen een collectief ‘neen’ was hier op zijn plaats. De EU-landen, die steevast het belang van mensenrechten beklemtonen, moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zich duidelijk blijven uitspreken vóór vrouwenrechten. “President Trump die de Global Gag Rule opnieuw in voege stelt, waardoor ngo’s enkel subsidies krijgen als ze vrouwen in het buitenland niet helpen om abortus te plegen. En nu de toetreding van Saoedi-Arabië tot de VN-vrouwenrechtencommissie. Dit moet stoppen”, besluit Capoen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is