Voorstel Anneleen Van Bossuyt tegen voedselverspilling goedgekeurd door Kamer

Door Anneleen Van Bossuyt op 20 mei 2020, over deze onderwerpen: Economie, Voedselveiligheid
Pasta

“Betere regelgeving en bewustwording rond houdbaarheidsdata kan de verspilling met 31 procent doen dalen.” Een voorstel tegen voedselverspilling van Anneleen Van Bossuyt is woensdag goedgekeurd in het federaal parlement.  

23 kilo per Vlaming per jaar

Van Bossuyt ijvert al lang voor een betere aanduiding van de houdbaarheidsdatum op voedselverpakkingen. Met reden, want de cijfers liegen er niet om: in heel Europa wordt jaarlijks 88 miljoen ton voedsel onnodig weggegooid. Dat is 20 procent van het geproduceerde voedsel. In Vlaanderen is dat tussen de 15 en 23 kilogram per persoon per jaar. Voor een gezin van vier staat dat gelijk aan een kost van 300 euro.

Ten minste houdbaar tot

Uit onderzoek blijkt dat de verspilling in de hand wordt gewerkt door de manier waarop de houdbaarheidsdata worden aangeduid. Voor de consument is er vaak verwarring tussen de begrippen ‘te gebruiken tot’ en ‘ten minste houdbaar tot’. Het eerste heeft als doel om de volksgezondheid te beschermen: na de aangeduide datum kan het product niet langer veilig worden geconsumeerd. ‘Ten minste houdbaar tot’ is er daarentegen louter om de voedselkwaliteit voor de consument te waarborgen: na de aangeduide datum neemt de versheid of kwaliteit van het product af, maar kan het nog perfect geconsumeerd worden. 

Verspilling doen dalen

Met name ‘ten minste houdbaar tot’ werkt verwarrend en maakt dat mensen voedsel weggooien zonder dat het daarom slecht is. “De overheid moet de consument beter informeren over de betekenis van de houdbaarheidsdata”, zegt Van Bossuyt. “Door betere en duidelijkere regelgeving zou de verspilling met 31 procent kunnen dalen, bijvoorbeeld door te opteren voor de vermelding ‘lang houdbaar’. Een win voor zowel het milieu als de consument”.  

Koffie, pasta, rijst en chips 

Met de goedkeuring van Van Bossuyts voorstel wordt de federale regering ook aangezet om, in navolging van Nederland, Zweden en Duitsland, binnen Europa te pleiten voor een uitbreiding van de producten die vrijgesteld worden van een houdbaarheidsdatum, zoals koffie, pasta, rijst, chips en bronwater.

500 badkuipen koffie

Maar ook de federale overheid zelf kan inspanningen doen om voedselverspilling tegen te gaan. “De federale overheid moet in haar instellingen het goede voorbeeld geven in de strijd tegen voedselverspilling. Kijk bijvoorbeeld naar het antiverspillingsplan van de Vlaamse overheid. Met enkele simpele ingrepen bespaart ze jaarlijks onder meer 500 badkuipen koffie”, besluit Anneleen Van Bossuyt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is