Voor welzijnswerk is de ene Vlaming driemaal meer waard dan de andere

Door Lorin Parys op 7 augustus 2015, over deze onderwerpen: Welzijn
Voor welzijnswerk is de ene Vlaming driemaal meer waard dan de andere

“Moet je als Vlaming een beroep doen op een welzijnswerker, dan kan je maar beter in Brugge wonen dan in Vilvoorde”, zo ontdekte Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA). In Noord-West-Vlaanderen krijgen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk immers 19 euro subsidie per inwoner. In Halle-Vilvoorde is dat met 7,5 euro bijna drie keer minder. “Daar moet verandering in komen”, vindt hij. “Want elke Vlaming heeft recht op dezelfde hulp wanneer hij in de penarie zit.”

De elf regionale Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW’s) zijn een belangrijke speler in het Vlaamse eerstelijnshulpaanbod. Zij helpen mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Dat kan gaan van hulp bij dakloosheid of begeleiding bij een scheiding, tot hulp bij juridische vragen of geldproblemen. Doordat de CAW’s erg ongelijk gefinancierd worden, krijgt de Vlaming een erg uiteenlopende toegang tot soms broodnodige hulp. “Dat is fundamenteel oneerlijk”, vindt Parys. “Hulp mag geen kansberekening worden.”

Snel meest schrijnende onderfinanciering aanpakken
De ongelijke financiering is deels historisch te verklaren. Toch blijft ze voortbestaan, ondanks eerdere aanmaningen van het Rekenhof om de situatie recht te trekken. Gelukkig is er beterschap in zicht. “Er wordt op dit ogenblik een programmatie uitgewerkt voor de sector van het algemeen welzijnswerk”, vernam Parys onlangs van de bevoegde minister van Welzijn. ”De programmatie is een instrument om een evenwichtig gespreid hulpverleningsaanbod te bepalen op basis van objectieve gegevens, onder meer over de bevolking en de maatschappelijke problematieken.”

De N-VA pleit ervoor om snel werk te maken van die oefening. “De gelijke spreiding van hulp gebaseerd op objectieve criteria is belangrijk. Die garandeert immers dat elke Vlaming dezelfde hulp krijgt voor eenzelfde probleem, ongeacht waar hij woont”, aldus Parys. “Wanneer er extra geld beschikbaar is, vragen we de minister om de minst bedeelde CAW’s eerst bij te tanken zodat de grootste noden eerst gelenigd kunnen worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is