Voor Open Vld en CD&V is Nederlandstalige zorg in Brussel geen prioriteit

Door Peter Persyn, Liesbet Dhaene op 26 februari 2016, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Artsen, Wonen en werken in Brussel

“Na Open Vld laat nu ook CD&V de Nederlandstalige patiënt in Brussel in de steek”, stellen Vlaams Parlementslid Peter Persyn en Brussels parlementslid Liesbet Dhaene. De samenwerking tussen de Vlaamse Brusselse Huisartsenkring (BHAK) en zijn Franstalige tegenhanger (FAMGB) met het oog op de organisatie van een tweetalige wachtdienst in Brussel, biedt immers voldoende garanties voor de Nederlandstalige patiënt, vindt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V). Nochtans stoot dit project in Brussel op verzet bij ongeveer veertig procent van de Vlaamse huisartsen, net omdat er té weinig garanties op Nederlandstalige zorg zijn.
 
“Het is dan ook onbegrijpelijk dat minister Vandeurzen niet van plan is om bijkomende taal- of andere garanties af te dwingen”, zegt Peter Persyn. “Bovendien worden er voor de financiering van het callcenter van die zogenaamd tweetalige wachtdienst Vlaamse subsidies gebruikt.  Eén van de bezwaren is nochtans het gebrek aan controle op het taalniveau van de medewerkers van dit callcenter.”

Onverschilligheid

Eerder ontliep ook de federale minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open Vld), in dit dossier haar verantwoordelijkheid. “Nu ook minister Vandeurzen geen bijkomende garanties wil vragen, kan de Nederlandstalige patiënt in Brussel enkel nog rekenen op die Vlaams-Brusselse huisartsen die op dit moment alle juridische middelen uitputten om toch enige garanties uit de brand te slepen. De onverschilligheid van beide bevoegde ministers ten aanzien van de Nederlandstalige patiënten in Brussel is onbegrijpelijk”, besluit Liesbet Dhaene.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is