Voor spijbelen is er nooit een geldige reden

Door Koen Daniëls op 5 februari 2020, over deze onderwerpen: Spijbelen, Klimaat
Koen Daniëls

Youth for Climate roept scholieren opnieuw op om te spijbelen. Maar voor minister van Onderwijs Ben Weyts kan zo’n oproep om onwettig afwezig te zijn op school niet door de beugel. Hij verduidelijkt de richtlijnen voor scholen en directies. Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls juicht dat toe: “Leerkrachten moeten kunnen focussen op lesgeven. Met inhaallessen voor afwezige spijbelaars verliezen ze kostbare tijd.”

Vlaams Parlementslid Koen Daniëls vroeg Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts naar zijn standpunt over klimaatspijbelen. Kunnen scholen een ‘afwezigheid om persoonlijke redenen’ inroepen of niet? Neen, stelt de minister duidelijk. ‘Afwezigheid om persoonlijke redenen’ kan alleen in strikt uitzonderlijke en individuele gevallen.

Klimaatspijbelen blijft spijbelen

“Bij klimaatspijbelen gaat het om collectieve persoonlijke redenen, maar dat kan dus eigenlijk niet”, licht Daniëls toe. “Ik roep alle scholen dan ook op om klimaatspijbelen op dezelfde manier te beoordelen als alle andere vormen van spijbelen. Ook aan huisartsen vraag ik om geen doktersattesten te schrijven voor klimaatspijbelaars.”

“Op alle mogelijke manieren gaan we spijbelen tegen. Zo willen we vermijden dat leerlingen zonder diploma de schoolbanken verlaten en dat inhaallessen de werkdruk voor onze leerkrachten nog verhogen. Ik ben dan ook tevreden met het duidelijke antwoord van minister Weyts. De regels gelden voor iedereen. We kunnen niet met z’n allen de daling van de onderwijskwaliteit hekelen en vervolgens de andere kant opkijken als het gaat over spijbelen”, besluit Daniëls.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is