De federale begroting blijft stevig onder druk staan door de energie- en Oekraïne-crisis. Kosten die volgen op de coronacrisis en bovenop die van de vergrijzing. Heel wat mensen hebben terecht nood aan hulp in deze precaire tijden van stijgende facturen en inflatie, maar de begroting wordt onvoldoende gestut met noodzakelijke hervormingen. In de Kamer deed Sander Loones een concreet voorstel: “Voor elke euro extra uitgaven, een euro extra arbeidsmarkthervormingen. Dat zou een automatisme moeten zijn.”

Centen uitdelen maïzena van paars-groen

De sleutel voor een gezondere begroting ligt grotendeels bij een gezonde arbeidsmarkt. Hoe meer mensen aan de slag, hoe meer sociale groei en inkomsten voor de overheid. Maar net hier knelt het schoentje. Sander Loones is scherp: “Centen uitdelen blijkt de maïzena te zijn van de regering-De Croo, maar van noodzakelijke arbeidsmarkthervormingen die de uitgaven moeten bekostigen, is nog altijd geen spoor te bekennen. De mini-arbeidsdeal zou een maxi-plan moeten worden om de houdbaarheid van ons sociaal model te garanderen.”

Vrijgeleide voor PS?

Sander Loones wilde premier De Croo hierover interpelleren in het parlement, maar die verkoos om zelf te zwijgen. “Maakt De Croo zich dan geen zorgen over de financiering van ons sociaal model?”, vraag Loones zich af. “Of krijgt de PS een vrijgeleide? Durft De Croo zijn regering te leiden?”