“We hebben vanaf dag één gehandeld, door meteen een crisiscel op te richten, voor een opvangcentrum en medische opvolging te zorgen, onderwijs mogelijk te maken, enzovoort. We wisten wat er op ons afkwam, maar we wisten ook dat we geen mirakels konden verrichten als er plots 3.000 man op je stoep staat. Dat is een administratieve uitdaging. Maar we zorgen ervoor dat alles de komende dagen vlot zal verlopen”, aldus Bart De Wever.

Lichtzinnig

“Het toont nog maar eens aan hoe lichtzinnig men deze opvangcrisis heeft aangepakt op federaal niveau. Men geeft die mensen leefloon, kindergeld, een groeipakket en laat ze dan aan hun lot over. Die lopen zo recht in de armen van mensen met slechte bedoelingen. Wij zijn nu volop bezig om de chaos op te lossen die de federale regering heeft georganiseerd”, zegt De Wever.

Mensen samenhouden

“We moeten die Oekraïense vluchtelingen zo dicht mogelijk bij de overheid houden. Daarom ook dat nooddorp, dat straks klaar is. Ik sluit overigens niet uit dat er nog meer van zulke dorpen komen. Het is mijn ambitie om die mensen samen te houden, medisch op te volgen, hulpverlening te bieden, te begeleiden naar de arbeidsmarkt en zo te laten insijpelen in onze samenleving, op een ordentelijke manier.”