Vleesfraude: neem samenwerking diensten onder de loep

Door Renate Hufkens op 12 maart 2018, over deze onderwerpen: Voedselveiligheid
voedselveiligheid

De communicatie en de samenwerking tussen alle bevoegde diensten in de voedselketen moeten onder de loep worden genomen. Dat zegt Kamerlid Renate Hufkens naar aanleiding van de wanpraktijken bij vleesverwerkingsbedrijf Vebiba. “Fraude met etikettering en vlees verkopen dat dateert van 2001 zijn walgelijke praktijken”, meent Renate Hufkens, die honderd procent achter een audit bij het voedselagentschap FAVV staat.

Kordater in Vlaanderen

Kamerlid Hufkens wil dat de audit niet alleen de werking van het FAVV onderzoekt, maar ook de communicatie en samenwerking tussen de bevoegde diensten, zoals justitie en de economische inspectie. Bovendien pleit ze voor een grotere rol voor de deelstaten in de strijd tegen voedselfraude. “Toen de dierenmishandeling in het slachthuis van Izegem aan het licht kwam, handelde Vlaams minister Ben Weyts kordaat en liet hij het slachthuis sluiten”, legt Kamerlid Hufkens uit.

Geruster met Blockchain Een netwerk van databases, die allemaal met elkaar verbonden zijn. Zo ontstaat één grote digitale ketting van informatie en transacties, waarbij elk onderdeel gelinkt is aan het vorige. De informatie zit dus niet in één database bij één partner. Met blockchaintechnologie kunnen financiële en andere transacties worden geregistreerd, zonder de vele tussenpersonen en de pakken administratie die nu vaak nog nodig zijn. blockchain

De blockchaintechnologie kan soelaas brengen, meent Renate Hufkens. De blockchaintechnologie laat de klant toe om de herkomst van een product te traceren van producent tot de eigen frigo. “Dergelijke technologie in de voedselketen kan misdrijven tegengaan en zal de consument geruster stellen”, besluit Kamerlid Hufkens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is