Op veel kermissen, jaarmarkten, festivals en soortgelijke evenementen kunnen mensen nog altijd een ritje maken op een pony of paard in een carrousel. De dieren moeten monotoon ronddraaien op beperkte oppervlakte, omringd door drukte en luide muziek. Er gaan al lang stemmen op om daar een einde te maken.

Ten laatste tegen 2023 verdwijnen paardencarrousels

Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft nu een uitdoofbeleid uitgewerkt. Ten laatste tegen 2023 mogen er geen pony’s of paarden meer gebruikt worden in carrousels. De vier kermisponyhouders die nu nog actief zijn kunnen blijven uitbaten tot en met 31 december 2022, op voorwaarde dat ze zich registreren. Er wordt voorzien in een compensatieregeling waarbij het welzijn van de dieren wordt gegarandeerd.

Een beschaafde samenleving vermijdt dierenleed

“Een beschaafde samenleving heeft de verdomde plicht om het vermijdbare dierenleed ook effectief te vermijden”, zegt Weyts. “Stap voor stap nemen we in Vlaanderen afscheid van achterhaalde gebruiken die niet meer stroken met hoe we als samenleving naar dierenwelzijn kijken. Geen onverdoofd slachten meer, geen blokstaarten meer, geen pelsdierenkweek of dwangvoedering meer en nu dus ook geen kermispony’s meer.”