Vlaanderen neemt afscheid van paardencarrousels

Door Ben Weyts op 26 juni 2020, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Meisje knuffelt paard

Ten laatste tegen 2023 mogen er geen pony’s of paarden meer gebruikt worden in carrousels op kermissen, jaarmarkten en aanverwante evenementen. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft een uitdoofbeleid uitgewerkt. “Na onder meer het verbod op onverdoofd slachten en blokstaarten nemen we opnieuw afscheid van een achterhaald gebruik.”

Op veel kermissen, jaarmarkten, festivals en soortgelijke evenementen kunnen mensen nog altijd een ritje maken op een pony of paard in een carrousel. De dieren moeten monotoon ronddraaien op beperkte oppervlakte, omringd door drukte en luide muziek. Er gaan al lang stemmen op om daar een einde te maken.

Ten laatste tegen 2023 verdwijnen paardencarrousels

Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft nu een uitdoofbeleid uitgewerkt. Ten laatste tegen 2023 mogen er geen pony’s of paarden meer gebruikt worden in carrousels. De vier kermisponyhouders die nu nog actief zijn kunnen blijven uitbaten tot en met 31 december 2022, op voorwaarde dat ze zich registreren. Er wordt voorzien in een compensatieregeling waarbij het welzijn van de dieren wordt gegarandeerd.

Een beschaafde samenleving vermijdt dierenleed

“Een beschaafde samenleving heeft de verdomde plicht om het vermijdbare dierenleed ook effectief te vermijden”, zegt Weyts. “Stap voor stap nemen we in Vlaanderen afscheid van achterhaalde gebruiken die niet meer stroken met hoe we als samenleving naar dierenwelzijn kijken. Geen onverdoofd slachten meer, geen blokstaarten meer, geen pelsdierenkweek of dwangvoedering meer en nu dus ook geen kermispony’s meer.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is