Vlaanderen maakt 10 miljoen vrij voor asbestverwijdering

Door Elke Wouters op 27 maart 2019, over deze onderwerpen: Asbest, Lokale overheid, Leefmilieu
Verwijderen van asbest

De Vlaamse overheid maakt dit jaar net geen 10 miljoen euro vrij voor subsidies rond asbestinzameling en -verwijdering. In 2018 stond de teller al op 5,8 miljoen euro. “Een belangrijk deel van de subsidieaanvragen komt van intercommunales die pakketten ter beschikking stellen om mensen eigenhandig en zonder gevaar asbest te laten verwijderen”, aldus Vlaams Parlementslid Elke Wouters, die de cijfers opvroeg bij de minister van Leefmilieu. 

Pakketten om zelf asbest veilig te verwijderen

De veilige verwijdering en inzameling van asbest is een speerpunt van de Vlaamse Regering. Je hoeft daar echter niet noodzakelijk een gespecialiseerde firma bij te betrekken: sommige asbesthoudende materialen kan je als eigenaar zelf aanpakken. Afvalintercommunales spelen daar op in. Zij bieden hun inwoners een doe-het-zelfpakket aan om asbest op een correcte manier aan te pakken. Dat zelfbouwpakket bevat het nodige materiaal om eigenhandig en op een veilige manier golfplaten of dakleien met asbest te verwijderen en af te voeren. In het pakket zitten ook opbergzakken, mondmaskers, handschoenen en een speciale overall. Een asbestexpert levert het pakket af en bezorgt naast de uitvoerige handleiding nog extra info. Bovendien wordt achteraf het asbest aan huis opgehaald.

Prijs drukken voor de burger

“Dergelijke projecten verspreiden zich nu over heel Vlaanderen”, vertelt Elke Wouters. “Op dit moment bieden al 74 gemeenten dit aan. Zo moet de eigenaar van de asbesthoudende materialen geen dure erkende asbestverwijderaar aanstellen en blijven de kosten tot een minimum beperkt. Dankzij de Vlaamse subsidies wordt een pakket om asbest zelf te verwijderen immers aan een sterk gereduceerd tarief aangeboden. Zo betaal je gemiddeld slechts 30 euro in plaats van de oorspronkelijke 80.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is