Vlaanderen laat burgers en ondernemingen niet in de steek

Door N-VA op 13 maart 2020, over deze onderwerpen: Ondernemen, Toerisme, Coronacrisis, Infografieken

De Vlaamse Regering kondigde vrijdagmiddag een aantal economische steunmaatregelen aan voor onder meer de horeca. Ze heeft ook een nooddecreet voorgelegd dat het pad effent voor tijdelijke gezondheidsinfrastructuur.

“We beseffen heel goed dat we de handel en horeca moeten ondersteunen”, aldus minister-president Jan Jambon. 

Horeca en winkels

De meest in het oog springende maatregel is dat ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting, zoals cafés en restaurants, een eenmalige premie krijgen van 4.000 euro. Moet hun zaak na 21 dagen nog steeds gesloten blijven, dan voorziet de regering een bijkomende vergoeding van 160 euro per dag. Ondernemingen die in het weekend moeten sluiten, ontvangen een eenmalige premie van 2.000 euro.

Op voorstel van Vlaams minister van Toerisme Demir wordt ook 5 miljoen euro vrijgemaakt om de impact van de crisis op het jeugdtoerisme en het sociaal toerisme te temperen. Toerisme Vlaanderen zal dit jaar ook geen pacht innen bij haar jeugdherbergen.

Gezonde begroting

“Voor de begroting hoeft dat niet onmiddellijk een probleem te vormen. Vlaanderen heeft een structureel gezonde begroting, die kan wel tegen een stootje”, aldus minister van Financiën Matthias Diependaele.

Tijdelijke gezondheidsinfrastructuur

De Vlaamse Regering stelde ook een nooddecreet voor tijdelijke gezondheidsinfrastructuur voor. “Zo kunnen we in een mum van tijd extra capaciteit voorzien bij ziekenhuizen, zorginstellingen en onderzoeksinstellingen", zei minister van Omgeving Zuhal Demir.

Infografiek: Vlaanderen laat zijn ondernemers niet in de steek

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is