Vlaanderen kan zonder plastic zakjes

Door Bart Nevens op 12 januari 2016, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Afval
Vlaanderen kan zonder plastic zakjes

“Vlaanderen kan perfect zonder plastic zakjes”, stelt Vlaams Parlementslid Bart Nevens. Hij vraagt de bevoegde minister om dringend met de betrokken sectoren tot bindende afspraken te komen om het gebruik van plastic zakjes te bannen. “Als andere landen en regio’s dit kunnen, waaronder Frankrijk, Italië en straks ook Wallonië, waarom zou dat in Vlaanderen dan niet mogelijk zijn? Bovendien kan het een stimulans zijn voor de industrie om milieuvriendelijke alternatieven te ontwikkelen.” Nevens wijst erop dat de maatregel ook positief zal zijn in de strijd tegen zwerfvuil.

Tegen 2025 moet het aantal wegwerpbare plastic zakken in de hele EU met 80 procent gedaald zijn, stelt een Europese richtlijn. Om die doelstelling te behalen, hebben de lidstaten twee opties: ofwel verminderen ze het gebruik van de wegwerpzakjes met de helft tegen 2019 en met 80 procent tegen 2025, ofwel maken ze een eind aan het gratis verdelen van plastic zakjes tegen 2018. “Met een gemiddelde van 98 zakjes per inwoner doet ons land het relatief goed binnen de EU, waar een gemiddelde van 200 zakjes per persoon geldt. Maar we moeten ambitieuzer zijn”, vindt Nevens. “We moeten resoluut de vlucht vooruit kiezen en het gebruik bannen van plastic zakjes en verpakkingen die niet biologisch afbreekbaar zijn, zoals rond los fruit en groenten.”

Koploper

“Vlaanderen is koploper in Europa voor de verwerking van afval. En die positie moeten we zeker bestendigen en verder uitbouwen. Maar minder afval produceren is natuurlijk nog veel beter”, besluit Nevens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is