Vlaanderen kan reizigers uit ‘rode zones’ verplichte quarantaine opleggen

Door Lorin Parys op 8 juli 2020, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Coronacrisis
Corona

Wie op reis gaat naar een ‘rode’ covid-19-zone kan bij terugkeer verplicht in quarantaine geplaatst worden. Het Vlaams Parlement keurde een nooddecreet goed dat de juridische aspecten voor terugkerende reizigers regelt. De aanpak maakt een onderscheid tussen rode, oranje en groene zones, afhankelijk van het risico op besmetting. 

De gezondheidssituatie in sommige buitenlandse regio's die aanvankelijk als "veilig" werden beschouwd kan nog veranderen. Daarom is er nood aan richtlijnen voor terugkerende reizigers uit die gebieden, zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys. “Vlamingen willen duidelijkheid over waar ze op vakantie kunnen gaan en wat ze moeten doen wanneer ze terugkeren. Die duidelijkheid komt er nu. Met dit decreet beperken we de kans op een heropflakkering van covid-19 door terugkerende reizigers uit risicogebied.”

Onderscheid tussen rode, oranje en groene zones

Er is nu een aanpak, gebaseerd op een onderscheid tussen rode, oranje en groene zones. De decreetswijziging regelt het opleggen van verplichte quarantaine door Vlaanderen en het beboeten van wie zich niet aan de regels houdt. De overheid kan personen van wie (nog) niet is aangetoond dat ze besmet zijn met covid-19 toch het bevel geven tot tijdelijke afzondering, wanneer deze een verhoogd risico hebben om deze besmettelijke infectie te hebben opgelopen. Die ‘personen met verhoogd risico’ zijn bijvoorbeeld personen die in contact geweest zijn met een besmettingsbron of die in een ‘hoogrisicogebied’ of in een rode zone zijn geweest. Zij kunnen ook verplicht worden zich te laten testen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is