Vlaanderen is financieel in topvorm: AA-rating van Fitch!

Door Matthias Diependaele op 11 maart 2020, over deze onderwerpen: Economie
Matthias Diependaele

“Vlaanderen is financieel in topvorm.” Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele reageert tevreden op de rating die Vlaanderen krijgt van van ratingbureau Fitch. Afgelopen weekend publiceerde Fitch de AA-rating van Vlaanderen, een hoge rating met stabiele vooruitzichten. Vlaanderen heeft daarmee de hoogste rating van alle regeringen in dit land. Een vrij unieke situatie, want normaal hebben de deelstaten maximaal een evenwaardige rating als de federale overheid.

Vertrouwen in de toekomst

De hoge rating is niet alleen maar een momentopname, ze toont ook het vertrouwen van Fitch in Vlaanderens toekomst. “De rating van Fitch kijkt ook vooruit en toont dus aan dat we met Vlaanderen een solide meerjarenbegroting hebben opgemaakt. We zijn een investeringsregering zonder dat we de schulden naar de volgende generaties doorschuiven.”

Positief effect

Een goede rating heeft altijd een positief effect op de geloofwaardigheid. “Met zo’n rating kunnen we tegen gunstigere tarieven lenen. Daardoor is onze Vlaamse schuld goedkoper. Verder zorgt een AA-rating ervoor dat we de schokken op de financiële en economische markten beter kunnen opvangen. Ten slotte kunnen we Vlaanderen ook beter in de markt zetten en makkelijker buitenlandse investeerders aantrekken”, aldus minister Diependaele. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is