Vlaamse vrachtwagens nog maar één keer per jaar naar keuring

Door Paul Van Miert, Ben Weyts op 14 juli 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit
Vrachtwagen

In de toekomst moeten Vlaamse vrachtwagens maar één keer per jaar gekeurd worden, zoals de Europese norm voorschrijft. Vandaag is dat in een aantal gevallen nog twee keer. Die hervorming past in het flankerende beleid dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts uitrolt sinds de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens. “Vlaamse vrachtwagens krijgen nu dezelfde regels opgelegd als de Nederlandse, Franse of Duitse”, stelt Vlaams Parlementslid Paul Van Miert tevreden vast.

“Vandaag is Vlaanderen katholieker dan de paus”, aldus Van Miert. “Totaal wereldvreemd, want ondertussen rijden onze wegen vol vrachtwagens, met name uit onze buurlanden, die doorgaans maar één keer per jaar gekeurd worden.”

Gelijk speelveld

Weyts wil de lat voor Vlaamse vrachtwagens nu op Europese hoogte leggen. Concreet moeten vrachtwagens zwaarder dan 3,5 ton elk jaar gekeurd worden, zonder zesmaandelijkse tussenstop. Goed nieuws voor de sector, die al langer vragende partij was voor de hervorming. Wie een vrachtwagen laat keuren, moet het voertuig en een chauffeur minstens een halve dag uit roulatie halen. Behalve de kost voor de extra keuring is er ook de personeelskost voor de chauffeur en de kost van de verliesuren. “De transportsector is een heel internationale en concurrentiële sector”, weet Van Miert. “We moeten zoveel mogelijk een gelijk speelveld voor onze Vlaamse bedrijven nastreven.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is