Franstaligen weigeren wetgeving uit te voeren

“Al 20 jaar lang organiseert Vlaanderen een ingangsexamen voor de studie geneeskunde om te waken over de kwaliteit en betaalbaarheid van onze geneeskunde”, zegt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. “Al even lang zijn er in Vlaanderen aspirant-studenten geneeskunde die teleurgesteld achterblijven. Franstalige studenten moeten geen ingangsexamen doorlopen. Nochtans gaat het om wetgeving die geldt voor beide gemeenschappen. De Franse gemeenschap weigert echter al decennia lang halsstarrig de wet uit te voeren. Daardoor studeren er meer studenten geneeskunde af dan dat er RIZIV-nummers beschikbaar zijn.”

N-VA drukte oplossing door

Het was onder impuls en zware druk van de N-VA dat de regering-Michel I eindelijk tot een akkoord kwam in het dossier van de artsenquota. Het resultaat was een wetsontwerp dat de verantwoordelijke Franstalige politici dwong een filter in te stellen en het overtal aan artsen in het verleden af te bouwen. Alleen dan zouden de huidige studenten een RIZIV-nummer krijgen.

Minister De Block plooit alsnog

“Nu de N-VA niet meer in de regering zit, plooit minister De Block alsnog voor de druk van Waals minister van Onderwijs Marcourt. Nochtans gaf ze eerder in het parlement aan geen RIZIV-nummers te voorzien zolang de Franstaligen geen filter (zoals een ingangsexamen) instellen. Met haar koninklijk besluit laat ze nu alsnog alle voorwaarden vallen. Opnieuw zijn de Vlaamse studenten de dupe. En dat is onaanvaardbaar”, zegt Valerie Van Peel.

Dossier na verkiezingen opnieuw op tafel

“We hopen dat de benadeelde Vlaamse studenten het koninklijk besluit van De Block aan zullen vechten bij de Raad van State . Dit dossier moet voor de N-VA na de verkiezingen terug op tafel komen. Als men een helder voorbeeld zoekt van waarom Vlaanderen zijn eigen gezondheidsbeleid moet kunnen voeren, dan kan deze casus wel tellen. Als de Franstaligen, ondanks de wetgeving, in een andere richting willen blijven doorgaan, dan moeten ze er ook zelf de rekening voor betalen. Want de overconsumptie, die het gevolg is van het overtal aan artsen in Franstalig België, wordt natuurlijk betaald met het federale gezondheidsbudget. De PS heeft zelf de federale wet eind jaren negentig mee ingevoerd”, besluit Valerie Van Peel. “We roepen tot slot ook de andere Vlaamse partijen op om openlijk en duidelijk kleur te bekennen.”