Stijging van 10 procent

De kinderen die Franstalig onderwijs volgen, doen dat voornamelijk in de hoofdstad. Uitschieters zijn Zaventem en Sint-Pieters-Leeuw, waar bijna een derde van de kinderen ingeschreven staat in een school van de Franse Gemeenschap. Daarnaast stellen we vast hoe in verschillende gemeenten op drie jaar tijd het aantal kinderen dat Franstalig onderwijs volgt met liefst 10 procent stijgt. Aan de andere kant van de taalgrens komen dergelijke cijfers niet voor: weinig Walen kiezen ervoor om hun kinderen over de taalgrens naar school te sturen.

Vlaams onderwijs

“Uiteraard hebben de ouders de vrijheid om hun kinderen naar het Franstalig onderwijs te sturen. Maar we mogen niet blind blijven voor de gevolgen van die keuze: kinderen spreken de streektaal niet, ze zijn langer onderweg en zijn mee verantwoordelijk voor het capaciteitsprobleem in de Brusselse scholen”, vertelt Willy Segers. “We spreken immers over duizenden leerlingen die vanuit Vlaanderen dagelijks van en naar Brussel pendelen en daar schoolbanken innemen die eerst aan Brusselse ketjes toebehoren. Zij zouden beter dichter bij huis Vlaams onderwijs volgen.”

Meer scholen

Volgens Vlaams Parlementslid Segers maken de cijfers maken duidelijk dat de Vlaamse Rand een regio is met specifieke noden en daarom extra middelen nodig zijn, onder meer om meer scholen te bouwen. “Zo kunnen de kinderen die nu Franstalig onde