Vlaams toeristisch beleid oogst lof in New York Times

Door Zuhal Demir op 31 augustus 2020, over deze onderwerpen: Toerisme
Zuhal Demir

De New York Times ziet in het Vlaams toeristisch beleid een wereldwijde koploper voor het post-coronatijdperk. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir reageert tevreden: “We komen in een nieuw tijdperk terecht waarbij het niet per se gaat om méér toerisme, maar wél om een beter en kwaliteitsvol toerisme.”

Toerisme heeft te lang gedraaid om groeicijfers. De nadruk lag eenzijdig op meer bezoekers en meer passagiers en miste evenwicht, ook voor de coronacrisis. Evenwicht in een reisbestemming is van cruciaal belang zodat de belangen van bezoekers, bewoners en ondernemers elkaar vinden. Dat betekent dat toeristen geen wandelende portefeuilles zijn en dat bewoners zich niet verdrongen voelen in ‘hun’ stad. Vlaanderen heeft dat begrepen en kan met haar toeristisch beleid een wereldwijd rolmodel zijn. Dat zegt de New York Times in een onderzoeksartikel over toerisme na corona.

Slimmer en groener

“Dat de New York Times ons noemt als internationaal voorbeeld sterkt ons in de overtuiging dat we de juiste weg inslaan. Weg van het massatoerisme naar een beter, evenwichtig en kwaliteitsvol toerisme waar ook de eigen inwoners van profiteren”, zegt Vlaams minister Zuhal Demir. Kan toerisme in het post-coronatijdperk slimmer en groener zijn dan voorheen? De New York Times steekt niet onder stoelen of banken dat het Vlaams toeristisch beleid een rolmodel kan zijn voor de rest van de wereld na de pandemie.

Niet meer maar beter toerisme

Zuhal Demir neemt die handschoen graag op: “De toeristische wereld is in verandering. En fundamenteel. Massatoerisme met overvolle stadscentra, waar toeristen in drommen afgeladen worden, daar heeft niemand op dit moment behoefte aan. We komen in een nieuw tijdperk terecht waarbij het niet per se gaat om méér toerisme, maar wél om een beter en kwaliteitsvol toerisme.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is